Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Universums innehållsförteckning, del 9: Fluor

Från 2013
Lakritstandpasta
Bildtext Tandkräm med fluor är effektivare än tandkräm med lakrits.

Just det ja, vem av oss minns inte fluortanten, som kom till skolan på 70-talet med sina små röda plastmuggar. Jag kan fortfarande känna smaken i munnen.

Fluor, med atomnummer 9 och den kemiska beteckningen F, hör till gruppen halogener. I fri form uppträder fluor som en gas, blekt gulgrön till färgen, med en stickande lukt, och väldigt giftig.

Fluor är ett kraftigt oxidationsmedel och otroligt ivrigt på att förena sig med så gott som alla andra grundämnen. Man kan till och med få glas och vatten att brinna i fluor. Det säger sig självt att fluor och vätefluorid ska hanteras mycket varsamt, och kontakt med ögon och hud ska undvikas.

Fluor uppträder inte alls i fri form i naturen, just på grund av att det är så kvickt att reagera med andra ämnen. Sedan 1500-talet har man känt till mineralet flusspat som innehåller kalciumfluorid. Det bildar vackra kristaller som är populära i allsköns kristallhealingbutiker som säljer kristaller för olika new age-relaterade ändamål.

Atombomber och vita leenden

Ur flusspat kan man sedan utvinna vätefluorid ur vilket man i sin tur kan isolera ren fluor med hjälp av elektrolys, om man vet vad man sysslar med det vill säga. Det var en och annan kemist på 1800-talet som dog eller blev blind på kuppen. Det dröjde till 1886 innan fransmannen Henri Moissan lyckades med det, och han tilldelades Nobelpriset i kemi 1906.

Numera används fluor bland annat i tandkräm för att stärka tandemaljen. Fluorets verkan baserar sig på att fluormolekylerna hoppar in och ersätter hydroxidjoner som har slitits bort ur tandemaljen. Så används fluor också bl.a. i tillverkningen av teflon, och inom kärnkraftsindustrin, där det används till att separera uranisotoper. Första gången större mängder fluor utvanns var för Manhattanprojektet på 1940-talet då man byggde den första atombomben.

Allt som allt ett ganska obehagligt, väldigt giftigt ämne, fluor. 5-10 gram räcker till för att döda dig. Men i små doser ger det dig ett vackert, vitt leende.

Nästa vecka i Kvanthopps serie om våra grundämnen: neon.

Mer om ämnet på Yle Arenan