Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Leklagets första lektips: Maffia

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 15:43.
Camorraledaren Luigi Esposito grips av polisen i Neapel den 7 november 2009.
Bild: EPA/Ciro Fusco

För att leka maffia krävs ett sällskap på fem eller fler personer, ett knippe papperslappar och en penna.

Först utses en lekledare, som skapar stämning med en kuslig berättelse om maffians mord och terror. Berättelsen inspirerar, men är egentligen inte nödvändig för lekens utveckling.

Lekledaren tar lika många lappar som det finns lekdeltagare (ledaren kan själv delta i leken). På två (eller flere, men färre än hälften) av lapparna skriver han eller hon ”mafioso”, på en ”sheriff” och på resten ”civil”. Sedan delas lapparna ut. Var och en läser sin lapp, utan att delge någon annan innehållet. Under resten av leken har lekdeltagaren den roll som lappen gett: mafioso, sheriff eller civil.

Nu ber lekledaren alla att blunda. Därefter får maffiamedlemmarna öppna ögonen, lägga märke till varandra, och blunda igen. Sedan får sheriffen öppna ögonen, varefter ledaren ber maffiamedlemmarna göra ett ljudlöst tecken så att sheriffen ser vilka som hör till maffian. Därefter blundar sheriffen. Efter detta öppnar alla ögonen, och leken kan börja.

Nu försöker maffian ta kål på resten av lekdeltagarna och i synnerhet sheriffen; sheriffen försöker ta kål på maffian; och de civila försöker lista ut vilka som hör till maffian för att kunna ta kål på dem.

Med utfrågning och anklagelse pekas någon deltagare ut. Ifall majoriteten av deltagarna röstar för att den utpekade är mafioso, lynchas han eller hon, är ute ur leken och får nu delge de andra sin roll.

Spänningen bygger på att alla vet att det finns ett lag – maffian – som arbetar mot resten av lekdeltagarna. Detta samarbete försöker naturligtvis de civila genomskåda. Samtidigt vet vi att en deltagare känner till vilka som hör till maffian, och försöker få de civila att misstänka dessa – utan att själv genomskådas av maffian.

Till en början kan anklagelserna ges på väldigt lösa grunder, som att någon tittar i golvet. Men snabbt inträder en verkligt gruvlig stämning.

Leken tar slut då maffian utplånats eller lyckats utplåna alla sina motståndare. Ifall endast två deltagare återstår, och en av dem hör till maffian, har maffian vunnit.

Ifall lekdeltagarna är tillräckligt många (ca tio eller fler) kan det "bli natt" efter varje lynchning: alla blundar, och maffian får utse ett nytt offer bland de övriga lekdeltagarna.

Den spännande och medryckande leken rekommenderas varmt som avkylning för sommarsällskap av tillräcklig storlek.

Ormbett