Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stödpengar kvar för Västnyland - knappast ges mera

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 10:18.
Bildtext Det finns statliga investeringspengar, men företagen tvekar.
Bild: yle/Petra Thilman

Det finns fortfarande kvar nästan 700 000 euro statliga stödpengar för företag att söka i Västnyland. Efter att stålverket FN-steel i Koverhar i Hangö gick i konkurs för ett år sedan beviljade regeringen 1,5 miljoner euro i strukturomvandlingsstöd för att hjälpa företag med investeringar.

Vesa Niskanen som är enhetschef för innovationer och företagsfinansiering vid Närings, trafik- och miljöcentralen (NTM) säger att det finns kvar 670 000 euro i kassan. Ett par stödansökningar vilar ännu på hans bord, men de är småpotatis och rör sig omkring 10 000 euro var säger han själv.

Blöj- och bindtillverkaren Delipap i Ekenäs har ansökt och beviljats understöd.

"Ingen investerar för att få stöd"

Andra företagare i regionen har bland annat kritiserat de kriterier som ställts upp för att stöd kan beviljas. För att få strukturomvandlingsstöd måste företaget t.ex. ägas inhemskt och ha färre än 250 anställda.

Niskanen medger att kriterierna är en orsak till att så få har ansökt.

Han säger också att ingen investerar för att få stöden utan behovet att investera och planerna måste ha funnits sedan tidigare. Stöden täcker bara en liten del av investeringskostnaden.
– Men vi stänger inte dörren på länge. Det går att ansöka om pengar också i nästa år.

Knappast mera pengar

I slutet av sommaren ska regeringen besluta om det ska beviljas mera stödpengar till regionen.

Vesa Niskanen vid NTM-centralen ser det som osannolikt att regeringen skulle hosta upp mera pengar då det ännu finns så mycket pengar kvar.

Bildtext Thomas Blomqvist och Maarit Feldt-Ranta
Bild: Yle/Maria Wasström

De västnyländska riksdagsledamöterna Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit-Feldt Ranta (SDP) är försiktiga i att ta ställning till hur det blir med tilläggspengarna.
– Jag vet inte hur det kommer att gå. Jag bedömer att det kan vara svårt att få mera pengar om de som beviljats inte gått åt, säger Blomqvist.
– Det är för tidigt att säga hur det går. Jag försöker under sommaren kartlägga hurudana alternativ det finns då nuvarande existerande pengar inte går åt, säger Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta, som var med och förhandlade om stödet i höstas, har tidigare uttalat sig för Yle Västnyland i frågan. Då rullade hon över bollen till företagarna i regionen.
– Det är ju inte så att kriterierna inte passar vår region, utan det handlar om att de företag som passar in i kriterierna inte är intresserade av att utveckla sin verksamhet, växa som företag eller göra större investeringar, sa Feldt-Ranta i maj 2013.