Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tony Iommi gästade BBC:s Hardtalk

Från 2013
Bild: Terje Bendiksby / EPA / All Over Press

Tony Iommi, Black Sabbaths legendariska gitarrist och riffvirtuos, intervjuades i BBC:s program Hardtalk.

I intervjun berättar Iommi bland annat om hur det var att växa upp i Birmingham i England. Iommi säger att miljön hade en stor påverkan på Black Sabbath. Birmingham var en industristad med mycket gängslagsmål.

- Inte ett särskilt trevligt ställe. Och vi ville bort men vi var fängslade där. Musiken var vägen för oss att lämna platsen, säger Iommi till Hardtalk.

Han berättar också den numera legendariska storyn om hur han miste delar av sina fingrar, vilket tvingade honom att lära sig ett nytt sätt att spela gitarr.

Han går också in på sitt hälsotillstånd och berättar hur sångaren Ozzy Osbourne uppmanade honom att besöka en läkare då han mådde illa. Det visade sig att Iommi hade cancer. Några år tidigare hade Iommis bandkompis i Heaven and Hell, Ronnie James Dio, dött i cancer.

Iommi säger att när han fick veta att han hade cancer trodde han att han stod inför samma öde som Dio.

- För honom var det för sent, cancern hade spridit sig, säger Iommi om Dio.

Iommi cancerdiagnos påverkade också bandet.

- Jag tror att den förde oss närmare varandra än någonsin tidigare. Plötsligt tänker man på vad som kan bli verklighet.

Black Sabbaths ursprungsmedlemmar Iommi, Osbourne, Bill Ward och Geezer Butler återförenades i slutet av 2011 för att spela in en ny skivan och dra ut på turné i Europa.

Planerna på att uppträda skrotades nästan helt och hållet när Iommi diagnostiserades med cancer i början av 2012. Gruppen spelade endast tre konserter. Innan konserterna meddelande trummisen Ward att han hoppar av projektet. Han ersattes av Tommy Clufetos. På den nya skivan, som producerades av Rick Rubin, är det däremot Brad Wilk från Rage Against The Machine som spelar trummor.

Inspelningarna av den nya skivan inleddes i maj 2012. Det är första gången som de tre originalmedlemmarna, Osbourne, Iommi och Butler, ger ut en skiva tillsammans sedan 1978.

Albumet 13 toppade listorna både i Storbritannien och USA när det släpptes.

- Fantastiskt, att ha en etta över hela världen. Vad kan man säga?, säger Iommi till Hardtalk.

Black Sabbath uppträder i Helsingfors i november.