Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Finländarna kan bli ännu grönare

Från 2013
Tessa Turtonen. Foto: Louise Bergman/Yle
Bild: Louise Bergman/Yle

Varje år slänger vi finländare bort 90 miljoner kilo textilier. Däribland fullt användbara klädesplagg som kunde återanvändas. Vi lever i en slit och släng kultur som inte är hållbar i längden. Det anser Tessa Turtonen som arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen.

- Jag försöker inte genom aktivism att omvända människor att tänka mera ekologiskt utan genom att få folk själva att förstå att göra smarta val. Val som är skonsamma för både ekonomi och natur. Nuförtiden finns det ett utbud på kläder som är väldigt billiga. Man ifrågasätter inte varför kläderna är så billiga. Dessutom är billiga kläder ofta av sämre kvalitet.

Finländarna bra på att återvinna

- I Finland är vi rätt bra på återvinning och avfallshantering jämfört med resten av världen. Men vi kan alltid bli bättre.

Bild: Norstedts förlag

Tessa Turtonen rekommenderar boken Modemanifestet av Sofia Hedström åt de som vill veta mera om återvinning. Boken ger väldigt goda tips till hur man återanvänder kläder och hur man kan skapa helt nya plagg av gamla.

- Det är en mycket bra bok som riktar sig kanske i första hand till lite yngre läsare men alla kan nog ha nytta av boken.

Ormbett