Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kroatien blir EU-medlem

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 17:08.
Bildtext Ungdomar firade EU-medlemskapet i Kroatiens huvudstad Zagreb på söndagen.

För bara 20 år sedan var Kroatien i ett blodigt krig på Balkan, men i dag blir Kroatien medlem i Europeiska unionen.

Det har varit en hård anslutningsprocess som har tagit över tio år i anspråk. Men den har också hjälpt Kroatien, säger landets utrikesminister Vesna Pusić i en exklusiv intervju för Yle Nyheter.

- Vi har förändrat det här landet på alla tänkbara sätt under anslutningsprocessen till EU. Det gäller allt från formell lagstiftning, till att bygga upp de statliga institutionerna samt den politiska kulturen och prioritetsordningen i politiken, berättar Pusić där hon tar emot Yle Nyheter på sitt tjänsterum i Zagreb.

Ger långsiktig stabilitet

EU-medlemskapet innebär långsiktig stabilitet för Kroatien, eftersom landet under de senaste 150 åren aldrig har haft en stat som har sträckt sig längre än en mansålder. De flesta har fötts och dött i olika länder, trots att de har bott i samma stad hela sitt liv. Så instabilt har det varit, påpekar Pusić.

Kroatiens flagga

Instabiliteten på Balkan har gjort att det har varit svårt för människorna att kunna lita på de statliga institutionerna och att medborgarna fått en känsla av trygghet som behövs för både ekonomi och mänskliga rättigheter.

Kroatien har tvingats göra många förändringar för att bli EU-medlem. Det har handlat om att bygga upp de statliga institutionerna, bygga upp en fungerande rättsstat och bekämpa korruptionen. En annan fråga som var en stötesten för det kroatiska EU-medlemskapet var upprensningarna efter det kroatiska självständighetskriget för 20 år sedan.

Generalen Ante Gotovina som misstänktes för krigsförbrytelser och som EU krävde skulle utlämnas till krigsförbrytartribunalen i Haag, var i tiderna en känslig fråga för kroaterna. I fjol frikändes Gotovina i Haag och nu är den här frågan inte längre en stor fråga för kroaterna, säger utrikesminister Pusić.

Hon hoppas att EU-medlemskapet ger stabilitet åt hela Balkan, särskilt som alla länder i regionen vill in i EU.
- Det ger oss ett bra läge att bidra till stabiliteten på Balkan tillsammans med andra länder och slutligen föra länderna i den här regionen samman så att länderna själva står för stabiliteten här, säger Pusić.

Dan Ekholm, Zagreb.