Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det bortglömda hotellet i Kilo

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 11:09.

I den tredje delen av Yle Huvudstadsregionens sommarserie "Det var en gång..." åker vi till Kilo där vi besöker ett sönderfallet gästgiveri från 1800-talet.

Vi måste ta oss genom snår och vildvuxna syrenbuskar för att komma in på vad som finns kvar av gården till det gamla gästgiveriet på Gransbacken i Kilo.

Huset som är byggt på 1830-talet har endast spår kvar av den röda färgen från rödmyllan som någon gång täckt alla väggar.

Hotell för postbärare

Under 1800-talet fungerade byggnaden som ett gästgiveri, dvs. ett slags hotell, för resenärer från Åbo, Helsingfors, Viborg och andra delar av landet.

- De som frekvent tog in på gästgiveriet var postbärarna, berättar kilobon och lokalhistorikern Börje Österberg.

Österberg har bott i Kilo sedan 1938 och gått i skola i den vackra, röda träbyggnaden Thorstorp mitt emot gästgiveriet. Minnena från skoltiden är glesa och det gamla gästgiveriet var mer eller mindre bortglömt redan på den tiden.

- Här bodde folk, men det var ingen som noterade byggnaden och inte berättades det om den i skolan heller. Kanske lärarna inte visste att det har fungerat som ett gästgiveri, skrattar Österberg.

Österberg har skrivit en bok om Kilo och bland annat forskat i det gamla gästgiveriets historia.

Numera ägs byggnaden av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund. När jag ringde upp dem för att få lov att gå in i huset varnades jag om den långvariga hyresgästen som bor i en del av huset. Hyresgästen håller sig gärna för sig själv och blir knappast ivrig på att ta emot gäster sades det. Därför ansågs det från förbundets sida att det är smartare att vi gör intervjun på gården.