Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En gång var Folkparken valsernas park

Från 2013
Uppdaterad 05.07.2013 08:41.
Hanna Sihlman intervjuar Peter Söderström
Bild: YLE/Stefan Paavola

Folkparken i Kokon ligger i slutet av Kokonvägen i spetsen av udden. Parken vid stranden byggdes i början av 1900-talet och den hundra år gamla lindallén har fått bevittna många fester och evenemang.

Nu är det inte mycket som påminner om de gamla festerna i den gröna parken. Den gula serveringspaviljongen, som Borgå FBK donerade parken år 1901, står dock kvar.
- Serveringspaviljongen väcker många minnen. Vid vedspisen i paviljongen har bland annat min farmor stått och kokat kaffe. Det fanns inget vatten så vattnet kördes hit i mjölkkannor från Borgå mejeri, säger Peter Söderström, hederskårchef i Borgå FBK.

Det var 1946 då Borgå FBK började fira sina årsfester i Folkparken, och under årens lopp byggde FBK-aktiva upp många tillfälliga scener. FBK höll sin sista årsfest i Folkparken år 1975.
- Festerna var på den tiden huvudinkomsten för Borgå FBK. På 1970-talet började intresset för festerna svalna. Det kanske berodde på att televisionen hade kommit. Man behövde inte längre gå till Kokon för att se fina program.

Cirka 150 meter från parken låg det en dansbana som byggdes upp år 1961. Träden och växterna har nu erövrat platsen, men under många års tid hade flera tusen människor klackarna i dansbanans golv. På 1970-talet brann dansbanan ner.
- Det var kanske ledsamt för oss som hade lagt ned så mycket arbete och tid på den, säger Söderström.

Men det är framför allt glada minnen som Peter Söderström har från området och festerna.
- Här hände en hel del. Ibland behövde ordningsmän lugna ner någon och stoppa de som försökte komma in gratis.

Och det fanns också många bra ställen dit man kunde smyga iväg för att pussas… Mer om det och andra minnen från parken hör du i inslagen.

Yle Nyheter Östnyland: Det var en gång... Folkparken i Kokon del 1

Programmet är inte längre tillgängligt

Yle Nyheter Östnyland: Det var en gång... Folkparken i Kokon del 2

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Östnyland: På Kokonudden i Borgå har man dansat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)