Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grannländer stoppar flyktingar från Syrien

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 17:50.
Bildtext Gränsstaden Arsal mellan Syrien och Libanon. Libanon är nu det enda landet med en öppen gräns till Syrien.
Bild: EPA/WAEL HAMZEH

Syriens grannländer har stängt flera viktiga gränsövergångar för att förhindra syriska flyktingar från att fly utomlands.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger att Turkiet, Jordanien och Irak har stängt gränsövergångar och infört nya restriktioner för att stoppa strömmen av flyktingar från Syrien.

Flyktingarna tvingas i stället söka skydd nära gränsövergångarna inne i Syrien vilket äventyrar deras liv och hälsa, enligt Human Rights Watch. Organisationen kräver att omvärlden bistår Syriens grannländer så att de klarar av flyktingströmmarna.

Särskilt Jordanien har klagat över bristen på pengar och på att närvaron av över en halv miljon syriska flyktingar tär på landets knappa vattenresurser. Över en och en halv miljon syrier har flytt undan kriget utomlands.

- Syriens grannar borde inte skicka flyktingar tillbaka till ett land där deras liv är i fara. Omvärlden borde hjälpa Syriens grannländer och humanitära organisationer med att ta hand om de nästan 2 miljoner flyktingarna, sade flyktingforskaren Gerry Simpson vid Human Rights Watch.

Libanon är nu det enda landet med en öppen gräns till Syrien.