Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jokerit är alltid Jokerit"

Från 2013
Jokerit
Bild: YLE

Under veckoslutet gavs beskedet att ishockeylaget Jokerit flyttar från den inhemska FM-ligan till östeuropeiska KHL.

- Det hade ju nog gått rykten i den riktningen, men visst kom beskedet som en chock, säger Daniel Iman, som varit hängiven Jokeritsupporter så länge han kan minnas.

- Alla möjliga känslor vällde fram. Skulle Jokerit byta namn? I så fall skulle det inte längre vara samma lag. Men när jag väl hade sovit på saken tyckte jag faktiskt det var ett bra beslut. Nu får vårt lag spela mot stora stjärnor i världens näst tuffaste liga. Det är en stor möjlighet.

Så det är inte ett svek?

- Nej. Fansen är splittrade. Om man följer med diskussionerna på Facebook får man läsa ganska grova beskyllningar, som att Jokerit bara är ute efter pengar och inte alls bryr sig om sina fans. Men det är klart att ishockey också är business. Enligt mig är Jokerit alltid Jokerit, oberoende av liga.

Finska ligan för försiktig

Iman har dessutom börjat tröttna på den försiktiga inställningen i den finska ishockeyn.

- I Finland får man inte spela ishockey längre. Om en spelare rör vid en annan får han matchstraff.

I KHL gäller tuffare tag. Och det kommer att bli utmanande för Jokerit, tror Iman.

- Till en början kommer Jokerit att få stryk. För att ha en chans i KHL måste laget tredubbla sin budget. Och på grund av Finlands höga beskattning kommer Jokerit hur som helst inte att lyckas locka de tyngsta KHL-spelarna.

- Men många starka finska spelare vill gärna spela i KHL. Och då blir Jokerit nu en bra möjlighet att samtidigt få stanna hemma.

Hatkärleken till HIFK

Hur har reaktionerna varit utanför Jokeritsupportrarnas läger?

- Många HIFK-fans hånskrattar och jublar över att Jokerit försvinner. Men förstås finns det också de som önskar Jokerit lycka till, och hoppas det går bra i KHL, för Finlands skull. Det har alltid funnits en viss hatkärlek mellan HIFK och Jokerit. De övriga lagens supportrar bryr sig nog inte så mycket.

Jokerit spelar ännu en sista säsong i FM-ligan. Hur viktig är den nu, med tanke på framtidens stora utmaningar?

- Jag vet att laget redan nu förbereder sig för KHL. Men nog skulle det vara fint ifall Jokerit kunde lämna FM-ligan som finska mästare.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln