Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Optimistiskt i Uleåborg: Nu vill vi satsa på nytt

Från 2013
Uppdaterad 01.07.2013 21:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Uleåborg satsar på ny teknologi - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Uleåborg ser man med tillförsikt på framtiden trots alla dåliga företagsnyheter under de senaste åren. Framtiden ligger i ny teknologi, säger man i staden.

Jarkko Iisakka i Uleåborg
Bildtext Jarkko Iisakka ser ljust framåt.
Bild: Yle

Nokia Siemens Networks fabrik i Uleåborg sysselsätter över 800 personer. Nu går det rykten om att Nokia kommer att sälja sina fabriker efter att ha köpt ut Siemens. Hur det går med den saken får framtiden utvisa - i Uleåborg är man vid det här laget van vid dramatiska företagsnyheter. För ett par år sedan upphörde Nokia med sin mobiltillverkning i staden, och för bara några dagar sedan kom beskedet att mobiltillverkaren Renesas säger upp över 500.

Två tjejer i Uleåborg
Bildtext Optimistiska tjejer på stan i Uleåborg.
Bild: Yle

På stadens företagsavdelning BusinessOulu vill man ändå inte ge upp tanken på Uleåborg som en framgångsrik teknologistad.

-Vi har tusentals företag i Uleåborg och andan är god. Nu gäller det att satsa på nya företag inom medicinsk teknologi och miljöteknologi, bland annat, säger marknadsföringschefen Pauliina Pikkujämsä.

"Kunnig personal och öppen atmosfär"

Ett gott exempel är företaget Global Innovation Network. Där har man utvecklat en robot som sköter diagnosticering av olika sjukdomar på en bråkdel av tiden det tar i ett vanligt laboratorium. Roboten har precis kommit ut på marknaden och efterfrågan lär vara stor.

VD Teijo Fabritius berömmer företagarandan i Uleåborg.

-Här finns kunnig personal och en uppmuntrande atmosfär, säger han.

På gågatan Rotuaari träffar vi flera ungdomar som är övertygade om att de kommer att ha sin framtid i staden.