Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hollywoodstjärnor: Tom Cruise

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 09:43.
Tom Cruise i mörka glasögon.
Bildtext Hollywoodstjärna: Tom Cruise
Bild: Karel Prinsloo / EPA / All Over Press

Tre decennier efter ”Top Gun” är hans karriärflagga fortfarande hissad i topp och femtioett år gammal är han fortfarande i toppform. Och privatlivet säljer vare sig det är toppen eller inte. Kan man vara annat än fascinerad av Tom Cruise?

Tom Cruise är en av dessa kändisar som alla verkar ha en åsikt om. Vare sig man hör till dem som sett nästan alla hans filmer femtioelva gånger eller om man inte vet skillnaden mellan ”Top Gun” och ”Top Chef” så ligger det nära till hands att tycka allt möjligt om femtioettåringen som skapat rubriker under större delen av sitt vuxna liv.

Man har åsikter om allt från hans val av roller till hans utseende, image, äktenskap och övertygelse. Man vet att han är scientologernas frontfigur och man har sett honom hoppa i Oprahs tv-soffa i ett försök att visualisera kärleken till fru nummer tre. Man tror sig ha hört det mesta om hans uppväxt och hur den danat honom som man och människa.

Och så har vi det där med att han inte verkar ha åldrats på tjugo år. Något som gett upphov till kommentarer om att han skiljer sig när den äkta hälften börjar se äldre ut än han. Samt en inblick i alternativa skönhetsmetoder… Exklusiv fågelspillning från exotiska platser lär vara mirakelkuren som håller hyn ung.

I det här skedet är det dags att bekänna färg; jag tillhör den där första gruppen av tyckare. Den som sett nästan alla hans filmer. Många av dem många gånger. Och vet ni vad jag tycker? Jag tycker inte de privata utspelen fråntar honom positionen som en av få självskrivna Hollywoodstjärnor. En stjärna med stort S. En av dem som har ”det” på duken. Tillochmed när filmerna i sig är usla. Och trots att han som typ inte obehindrat kan stiga in i vilka roller som helst.

Bäst är han i roller som tett sig skräddarsydda för hans image; den bittre rikemanssonen med komplicerad fadersrelation i ”Rain Man” eller ”Magnolia”. Den slipade typen som lever på pojkaktig charm i ”A Few Good Men”, ”Jerry MacGuire”, ”Eyes Wide Shut” eller ”Lions for Lambs”.

Ibland har han överraskat i oväntade roller. Som brutal mördare i ”Collateral” eller försupen cyniker i ”The Last Samuraj”. Så vad kan man annat än önska inför hans femtioandra år än att han kunde varva ner, satsa på mindre produktioner och lita på att de grå tinningarnas charm i kombination med en bra intrig kan bära längre än muskelkraft och stora explosioner.

++++

Hör Silja Sahlgren-Fodstads personporträtt på hollywoodstjärnan Tom Cruise i Kulturtimmen, Radio Vega, torsdag den 4.7.2013 mellan kl. 14.03 - 15.00!