Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrän blir dyrt för samhället, kvinnor utsatta

Från 2013
Uppdaterad 08.03.2016 15:53.
Professor Aarno Palotie
Bildtext Medicineringen hjälper omkring 60 procent av dem som lider av migrän, säger Palotie.
Bild: Yle/Anna Savonius

Forskarna har identifierat de gener som utsätter oss för den vanligaste formen av migrän. Till upptäckterna hör fem helt nya gener, berättar professor Aarno Palotie. Det är viktigt att forska i migrän, eftersom det är den neurologiska sjukdom, som ger upphov till de största kostnaderna i samhället.

Migrän är kvinnornas sjukdom, 70 procent av patienterna är kvinnor, säger professor Aarno Palotie, verksam vid Finlands molekylärmedicinska institut (FIMM) vid Helsingfors universitet och vid Wellcome Trust Sanger-institutet i Cambridge.

- Symtomen kan bryta ut redan i puberteten och de kvinnor som har läggning för migrän kan tvingas uthärda fram till menopausen. Symtomen lättar för 50 plussarna, säger Palotie.

Läkare följer med patientens hjärna under datortomografin.
Bildtext Forskarna synar det genetiska i migrän.
Bild: EPA/ANDREAS GEBERT

Det behövs ibland en specialist för att skilja på muskelrelaterad huvudvärk som kan ha samband med det myckna sittandet på jobbet, vid datorn. Migrän räknas till en av de dyraste neurologiska sjukdomarna, förklarar Palotie. Symtomen är kraftiga och det blir omöjligt att arbeta.

Forskning kring migrän är viktig också för att visa att symtomen är verkliga, med biologisk grund - det är inte fråga om neurotiska människor, säger Palotie.

- Man blir inte invalidiserad på lång - men nog på kort sikt, säger han.

Plågsamt för dem som drabbas

Bildtext Vissa patienter har ofta migränattacker.
Bild: Jyrki Valkama/Yle Bildtjänst

Migrän drabbar omkring en miljon finländare och hör därmed kring de stora sjukdomarna bakom sjukfrånvarosiffrorna från jobbet.

- Därför är det viktigt att åtgärda symtomen i tid, ibland gå in för förebyggande medicinering och möjliggöra ett så normalt liv som möjligt, säger Palotie. För dem med svåra symtom är migrän ett verkligt gissel.

Det gäller att medicinera rätt

40 procent av patienterna får inte hjälp av migränmedicinerna men 60 procent får lindring. En liten grupp patienter har svårt att hitta rätt balans med sina mediciner och övermedicinerar ibland. En del av dem är kroniker - med migrän omkring hälften av dagarna i månaden, ett förfärligt tillstånd, konstaterar Palotie.

- Då måste man sluta med alla mediciner och börja om från början för att komma i balans, förklarar han.

Vi behöver få veta mera

Palotie framhåller att det faktiskt är fråga om grundforskning när det gäller migrän. Vi vill utforska bättre sätt att hjälpa och medicinera dem som lider av migrän, betonar han. Därför måste man studera grundorsakerna och mekanismerna, vad det är som gör att migränattackerna bryter ut.

- Nya genetiska rön kring migrän gör det möjligt för oss att bättre förstå vilka biologiska faktorer, som bidrar till migrän, säger Palotie.

Röntgenbild på en hjärna.
Bildtext Migränen är pulserande, ofta på ena sidan av huvudet.
Bild: Ludovic Di Orio

I den forskning som Palotie och hans kolleger arbetar med deltar 100 000 personer, en knapp fjärdedel eller 23 000 av dem lider av migrän.

- Bara genom att granska ett så här stort antal personer kan vi sålla fram de "misstänkta" gener, som det lönar sig att syna närmare för att kartlägga vilken roll de spelar vid en migränattack, säger Palotie.

Tusen finländska migränpatienter deltar i undersökningen.

Läs också:

Forskning: Migrän och depression krymper hjärnan
Kolikbarn får migrän som större
Aspirin hjälp mot migrän
Webbdoktorn: Migrän
Gen som ger migrän hittades

Migreeni murjoo työikäisiä

Diskussion om artikeln