Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

God chartertrafik en ljusglimt för Vasa flygplats

Från 2013
Mikko Komi
Bildtext Mikko Komi.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

De dåliga nyheterna har duggat väl tätt på Vasa flygplats de senaste månaderna. Flygtrafiken till och från Vasa har gått ner med 17,4 procent under årets fem första månader. Dessutom meddelade ISS Aviation på tisdagen att alla 13 anställda får sparken i och med att SAS slutar flyga till Helsingfors i höst.

- Det är jättetråkigt för personalen och flygplatsen att ISS lägger ner. Men vi är vana vid att flygbolagen gör sina beslut och det är bara för Finavia och flygplatsen att anpassa sig, säger flygplatschef Mikko Komi.

Även om totala flygtrafiken till och från Vasa har minskat så har i alla fall charterflygen ökat.

- Företagen har sett att det lönar sig att flyga charter från Vasa eftersom resorna är populära och därför är också flygplanen fulla, säger Komi.

Finavia försöker göra Vasa attraktivt

Mikko Komi kommenterar trafiken till och från Vasa flygplats

Programmet är inte längre tillgängligt

Han säger att Finavia försöker göra Vasa flygplats så attraktiv som möjligt för att locka flygbolagen till Vasa. Bland annat fortsätter ombyggnaden av flygplatsen.

- Nu när ankomsthallen med bagagehanteringen är klar går vi över till avgångshallen. Vi börjar förbereda ombyggnaden i augusti och själva arbetet börjar i september, säger Komi.

Säkerhetskontrollen och caféet ska flyttas och göras större. Dessutom kommer det också en liten butik till flygplatsen.

- Tyvärr kommer byggarbetena att innebära lite besvär för passagerarna, men man måste tänka på att det blir mycket bättre när allt är klart. Flygresenärer ska ta renoveringen i beaktande och komma i god tid till flygplatsen.