Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Från Gene Simmons till Jason Newsted

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Jason Newsted charmade nästan byxorna av redaktören.

Den gamla Metallica-killen Jason Newsted gör konst på olika sätt, med båda händerna och hela hjärnan. Men det var Gene Simmons som startade allt.

Det är bara fyra månader sedan Jason Newsted satte ihop sitt slutgiltiga band och redan har de bokats till tio- och åter tiotals festivaler och spelningar. Jason, tidigare basist i Metallica, är huvudkillen i projektet Newsted och han håller med om att allt har gått till lite bakvänt med nya bandet.

- Jag var tvungen att leva upp till något slags förväntningar. När det i slutet av förra året började ryktas om mitt projekt och om EP:n Metal började telefonen gå het. Det blev lite av en ketchupeffekt, säger Jason som inte sticker under stolen med att det är just det här han ville.

För vem vill nu inte vara populär, det är ju nästan ett kriterium inom musikbranchen att vilja visa upp sig, därmed inte sagt att det alltid är lätt. För Jason har det ändå gått vägen, och han tackar karma för det. Jason har tackat jag till nästan allt som kommit i hans väg, förutom karriären med Metallica mellan åren 1986 och 2001 har han spelat i banden Voivoid och Rock Star Supernova, lirat bas i Ozzy Osbournes band och spelat med Tina Turner. Jason finns också med i Rock And Roll Hall of Fame.

- Jag har aldrig riktigt förstått vad allt mitt tidigare jobb skulle leda fram till, inte förrän nu. Nu vet jag att universum ger tillbaka. Jag har redan fått så mycket positiv feedback och har trogna fans - och vi har inte ens gett ut vår debutplatta ännu.

Albumet, som väldigt passande heter Heavy Metal Music, ges ut i början av augusti. Första singeln Soldierhead gavs ut i början på året. Men att spela festivaler med helt ny musik, funkar det?

- Det är utmanande. Vi blandar nytt material med låtar från EP:n och lite Metallica-grejer för att få en mer familjär känsla, säger Jason och lägger snabbt till att han gör egentligen vad han vill, han behöver inte mer bevisa något med sin musik.

- Ingen kan ta mina grammisar eller mina guldplattor ifrån mig, jag behöver inte bevisa något, bara bekräfta det fansen redan vet.

Soulen gav basen

Battle Creek, Michigan, där Jason växte upp ligger geografiskt nära Motown-centret Detroit. Hans äldre syskon, som sig bör, influerade honom med sina egna musikpreferenser. Det var Patti Smith, Jackson 5, Diana Ross. Men det var först när Jason var 12 som det stora hände, då kom KISS in i hans liv. Redan tidigare hade Jason influerats av de funkiga basslingorna i soulmusiken och plötsligt kom Gene Simmons, den coolaste KISS-medlemmen, och svepte honom med sig.

- Jag var med i ett band i kyrkans ungdomsgrupp och vi började spela KISS-låtar, och jag ville direkt vara basist - vi vet ju att Gene är häftigast i KISS.

Tvåsidig konst

När man talar med Jason Newsted är det nästan omöjligt att inte komma in på den andra av hans stora passioner förutom musiken, nämligen konsten. För ett par år sedan opererades han turvis i axlarna. Under konvalescenstiden kunde han visserligen spela, men något musikmonster klarade han inte av att vara. Det var då måleriet kom in i bilden.

- Jag blev inspirerad av Julian Schnabels film om konstnären Jean-Michel Basquiat. Det där kan jag också göra, tänkte jag, och en dag gick jag bara in i ett skjul på gården i Montana där vi råkade vara och plockade fram det jag hittade och började måla, berättar Jason entusiastiskt.

Basquiat är känd för sin grafittikonst och sina abstrakta målningar, och i de spåren går också Jason. Eftersom hans armar turvis var ganska immobila lärde han sig göra saker lika bra med bägge två och det håller fortfarande i sig.

- Jag målar alltid med båda armarna, vilket betyder att båda hjärnhalvorna jobbar simultant.

Konsten kommer till Jason på samma sätt som musiken, när han fått idén kan han jaga konstverket i två eller tre nätter i sträck - oberoende om det är måleri eller musik.

- Jag kanaliserar idén, sen blir det vad det blir. Jag vet aldrig på förhand hur en tavla kommer att se ut, säger Jason.

Artisten och musikern verkar själv lite förvånad över att folk faktiskt vill köpa hans verk, men visst går tavlorna åt. Vill man köpa en äkta Newsted kan det hända att man blir inbjuden till konstnärens ateljé och där får man fritt rota runt och leta fram just den tavla man vill ha, och bland de 800-1 000 verk han redan gjort hittar säkert de flesta något som tilltalar dem.

Men om musiken är en lagsport som utövas tillsammans med ett band är måleriet i allra högsta grad en solouppvisning där man står ensam och utsatt på ett podium. Hur mycket mer skrämmande är det att visa upp sin konst än sin musik?

- Massor! Jag blir till och med lite barnsligt rädd och tänker "snälla tyck om det", säger charmören på sitt allra ärligaste sätt.