Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Teatern som gick upp i rök

Från 2013
Uppdaterad 04.07.2013 07:26.
Bild: YLE/ Lone Widestam

Nu har det gått en dryg månad sedan paviljongbranden vid Bastion Ungern i Lovisa och den värsta chocken har nu lagt sig. Både sommarens föreställningar och andra framtidsplaner gick upp i rök.

Orsaken till branden är fortfarande oklar. Teaterföreningen i Lovisa ägde platsen och får sin skadeersättning de närmaste dagarna. Mirella Pendolin-Katz som är Lovisa teaterförenings ordförande berättar att de nu blickar framåt.

- Vi letar efter en ny plats. Det allra bästa skulle ju vara att kunna ha en året runt teater. Museiverket är inte helt emot att bygga upp något nytt, så det verkar bättre än vi först anade. En året runt teater går inte att bygga på samma plats eftersom museiverket vill att det byggs i samma anda och med stenmur som grund.

Paviljongen har brunnit ner till grunden. Kvar finns svart os och det enda som urskiljs är metalldelar, rostiga spikar, bultar och t.o.m. ett rejält hänglås. Teaterföreningen har haft avskedsfest med sång och så fällde vi några tårar.

- Jag tänker fortfarande dagligen på branden berättar Pendolin-Katz. För sommaren var både en barnfestival och musikföreställningar inplanerade och de kommer vi fortfarande att bjuda på, men platsen är oklar.

För att se det positiva i saken har branden fört med sig en ny föreställning, det skall bli en musik- och teaterkavalkad från Bastion Ungerns tid.