Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Huvudbyggnaden i Billnäs bruk får ny fasad

Från 2013
Uppdaterad 04.07.2013 09:43.
Bildtext Olli Muurainen vid fasaden som saneras i Billnäs bruk.
Programmet är inte längre tillgängligt

Fasaden på huvudbyggnaden i Billnäs bruk saneras som bäst. Den ståtliga byggnaden skall återfå sin forna glans.

För tillfället står verksamheten stilla i huvudbyggnaden i Billnäs bruk. Enligt brukets ägare, Olli Muurainen, är tidpunkten den bästa med tanke på en sanering och det motiverar han på olika sätt.

- Redan i slutet av förra året då vi ritade upp riktlinjer för vår kommande verksamhet, kom vi fram till den slutsatsen eftersom vår verksamhet nu koncentreras på grupper. Dessutom är det billigare och enklare att göra fasadsaneringen på sommaren än i december eller januari då det annars skulle ha varit lämpligt.

Högsäsong på våren och hösten

Muurainen säger att den egentliga högsäsongen för affärsverksamheten inte kommer att vara under sommaren, utan på våren och hösten.

- Men den tiden kommer nog då vi igen koncentrerar oss också pål konsumentverksamheten och då är restaurangen öppen alla dagar och då kan man också få inkvartering här, säger han.

Den snart hundra år gamla byggnaden har nu sanerats i tre-fyra år. I byggnadens nedersta våning finns restaurangen och hotellets reception och i de två övre våningarna finns hotellrum. En del av dem blev färdiga först i våras.

Kampen med Fiskars fortsätter

I övrigt fortsätter den för tillfället semesterfirande Muurainen sin kamp med Fiskarsbolaget. Han vill fortsättningsvis köpa det lilla markområde invid bruket som Fiskars enträget vägrar sälja.

Det en hektar stort markområdet skulle han behöva för att kunna förverkliga sina planer i Billnäs. Han säger att då den redan överenskomna affären inte har blivit av, står verkställandet av de stora planerna helt enkelt stilla. Han tror dock på att förnuftet segrar till slut.

- Fiskars har ju inte på något vis motiverat varför man inte vill sälja området. Jag har bjudit fyr- eller femdubbelt så mycket markområdet är värt, säger han.

Vandalism i bruksbostad

Bild från Billnäs bruk

Muurainens person och hans planer i Billnäs väcker ju reaktioner både för och emot. För en tid sedan utsattes en lägenhet i bruksbostadsområdet för vandalism, något som förstås förargar Muurainen.

Väggarna i en bostad var nedklottrade, man hade vistats där utan lov och lämnat den i snuskigt skick.

- Man skulle ju önska att sådan här verksamhet inte skulle förekomma i en så här liten by. Förutom att de här byggnaderna är värdefulla är de ju också hem för människor, säger Olli Muurainen, brukspatron i Billnäs.