Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Sommarmetron" för dig till sevärdheter i Lojo

Från 2013
Uppdaterad 04.07.2013 09:22.
Bildtext Enligt chauffören Henri Karjalainen har "sommarmetron" i medeltal under den första månaden lockat 20 till 30 passagerare per dag
Bild: Yle/Robin Lindberg

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Sommarens kollektivtrafiknyhet i Lojo heter "Kesämetro", eller översatt till svenska: "Sommarmetro". Det är ändå ingen metro, utan en minibuss som kompletterar den övriga busstrafiken med sin annorlunda rutt till och med 11 augusti.

Det är Lojo stad som tillsammans med privata aktörer genomför det här som ett försök. Minibussens huvudrutt går bland annat till St Laurence golf, idrottsinstitutet Kesäkallio och kurscentret Vivamo. Det går dessutom att be bussen köra via till exempel Lojo museum och Tytyri gruva.

En chaufför kör en minibuss och två personer åker med.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Chauffören Henri Karjalainen är också beredd att berätta lite för passagerarna om de olika platser den här så kallade "sommarmetron" stannar på.

Passageraren Mia Eteläpelto är glad för att det nu går att åka buss från idrottsinstitutet Kisakallio. Hon brukar åka med i varje fall två gånger i veckan. Två anonyma damer från Routio är mycket nöjda med transporten. Speciellt bra är att den här bussen trafikerar också på veckoslutet, då det nästan inte alls går några andra bussar

Bildtext "Metron" har stannat vid idrottsinstitutet Kisakallio.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Dagens första tur brukar inte locka så många passagerare, berättar chauffören Henri Karjalainen. I medeltal har bussen under den första månaden lockat 20 till 30 passagerare per dag.
Han tror att det tar lite tid för folk att upptäcka den här nya "sommarmetron", som det kostar 3 euro och 30 cent att åka med.