Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den intellektuella huliganen Rolf Lagerborg bodde i Bromarv

Från 2013
Uppdaterad 04.07.2013 13:39.
Det så kallade Templet i Bromarv.
Bildtext Det så kallade Templet i Bromarv.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Radio Vega Västnyland: Seminarium om Rolf Lagerborg i Bromarv

Programmet är inte längre tillgängligt
Docent Kimmo Sarje vid Helsingfors universitet.
Bildtext Docent Kimmo Sarje.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Filosofen och tänkaren Rolf Lagerborg spenderade omkring tio år i sin villa Buenos Aires i Bromarv. Nu ordnas ett seminarium för allmänheten där bland andra professor Matti Klinge berättar om Lagerborgs tidsperiod.

Rolf Lagerborg föddes 1874 och var en av de viktigaste samhällsdebattörerna under början av 1900-talet. Han hade väldigt radikala åsikter och var både feminist och vänsterliberal.

- Lagerborg var en narcissist som älskade skandaler och publiken väntade säkert på att få höra och se vad han hade för idéer, berättar Kimmo Sarje som är docent vid Helsingfors universitet och koordinator för seminariet.

Buenos Aires i Bromarv

Rolf Lagerborg bodde i Helsingfors men köpte 1913 en villa i Bromarv som fick namnet Buenos Aires där han spenderade sina somrar. På tomten byggde han sin studio, ett filosofiskt tempel vid stranden.

- Lagerborg hade en dröm om att flytta till Argentina men hans fru blev gravid och han fick stanna i Finland. Villan blev en symbol för den drömmen, förklarar Kimmo Sarje.

Sociteten semestrade i Bromarv

I Bromarv hade Rolf Lagerborg många vänner. Bland annat umgicks han med feministerna i Villa Mechelin och även på Sandås pensionat kände man till Lagerborgs tankar och livsstil.
Men Bromarv blev ändå lite för livligt för Lagerborg att spendera somrarna i eftersom mycket folk samlas där. Han sålde därför Buenos Aires och köpte en mindre villa i Hangö, Villa Lövkulla som än idag är i släkten Lagerborgs ägo.

Seminariet om Rolf Lagerborg ordnas på lördagen (6.7) på biblioteket, Villa Furutorp, i Bromarv klockan 13.30.

Förutom professor Matti Klinge håller även filosofiemagister Patrik Aaltonen ett föredrar om Rolf Lagerborg och Euterpe, en kulturradikal tidskrift som skrevs av finlandssvenska aristokrater.