Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja: Läget i Egypten bekymmersamt

Från 2013
Uppdaterad 04.07.2013 13:36.
Erkki Tuomioja
Bildtext Händelserna i Egypten visar hu svårt det är att övergå till demokrati, säger Tuomioja
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Utrikesminister Erkki Tuomioja är bekymrad över händelserna i Egypten. Nu måste man se till att löftena om fria val infrias, säger Tuomioja:

- Egyptens situation är mycket bedrövlig. Den visar hur svårt det är att komma ut ur en diktatur och sätta in demokratiska processer. Den tidigare presidenten Muhammad Mursi blev vald med relativt fria val men han kunde inte övertyga befolkningen om att demokratin är inkluderande, säger Tuomioja.

- Hur ska EU och resten av världen reagera på händelserna i Egypten?

- Nu återstår att se till att löftena om nya fria val inom ett år infrias. Och att alla, också det nu åsidosatta Muslimska brödraskapet, har möjlighet att delta i processen. Inom några dagar kommer vi att se om militärregeringen verkligen har för avsikt att infria löftena. Det betyder att man bildar en övergångsregering där alla parter är med. Man får inte frånta de politiska rättigheterna för dem som stöder den tidigare presidenten, säger Tuomioja.

Stora risker

Tuomioja säger också att stora risker är förknippade med situationen just nu. Nationen är djupt splittrad och den åsidosatta presidenten Mursi har inte lyckats skapa något större förtroende.

- Det är mycket sorgligt. Det visar på hur svårt det är att stabilisera en demokrati efter en diktatur, säger Tuomioja.

Diskussion om artikeln