Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt färre unga stadsbor tar körkort

Från 2013
Uppdaterad 05.07.2013 11:57.
körkort på väg
Bildtext Trenden är bekant från Stockholm.
Bild: Yle

Allt färre ungdomar i städer skaffar körkort. Ifjol tog bara drygt hälften av 18-åringarna i städerna körkort, visar uppgifter från Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Ung cyklist.
Bildtext Många tar cykeln i stället.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

22-åriga Sofia Hägglund hör till den växande skaran av urbana unga som saknar körkort. Hon bor vid goda trafikförbindelser i Helsingfors.

- Jag behöver inte körkort då jag rör mig i stan, det går enkelt att färdas med kollektivtrafik och cykel, det är nog därför jag inte har skaffat körkort.

Enligt Trafi är trenden bekant från Stockholm. Där är det numera bara nio procent av 18-åringarna i stadens centrum som har körkort. Förutom miljöaspekterna, så är priset också en av delorsakerna till att många unga låter bli att skaffa körkort.

Vit triangel på röd bil
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det är fråga om ett dyrt kort

Enligt Automobilförbundets uppskattningar kostar det i medeltal 2 500 euro att ta körkort i bilskola i Finland. Det finns ändå stora skillnader mellan stad och landsbygd när det gäller att skaffa körkort. På landsbygden tar tre fjärdedelar av unga körkortet direkt när de fyller 18 år.

Även om Sofia Hägglund säger att hon bra klarar sig utan körkort så ser hon det inte som en omöjlighet att hon i framtiden skaffar körkort.

- Så fort man vill röra sig utanför huvudstadsregionen så skulle det i många fall säkert vara lättare om man bara kunde ta bilen.

Också i privatbilismens förlovade land, USA, minskar andelen unga som har körkort. Uppgifter från 2011 visar att bara 67 procent av amerikanerna i åldersgruppen 16-34 år har körkort i dag. Siffran är den lägsta i landet sedan 1963. Däremot har åldersgruppens användning av kollektivtrafik ökat med 40 procent under tidsperioden 2009-2011.

Kyllönen: Körkorten alltför dyra