Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Bästa platsen i Finska viken”

Från 2013
Uppdaterad 05.07.2013 11:22.
Bildtext En båt kommer lastad med ved
Bild: YLE/ Lone Widestam

Har du inget eget sommarställe eller egen strand att simma vid finns det en hel del med allmänna rekreationsområden i skärgården. I Borgå finns det alltifrån stränder dit du kan ta dig med bil och holmar på roddavstånd till holmar ute i skärgården.

Enligt idrottsplatsskötare Patrik Wiksten är det populäraste utfärdsmålet Äggskär, i skärgården väster om Pellinge.

- Hit får alla som vill komma. Många har detta som mål på sin dagsutflykt, hoppar i land och grillar en korv.

Vattnet är spegellugnt. Det är en solig, varm och fin dag. Ett par båtar har tagit i land på den allmänna bryggan vid Söderholmen på Äggskär. Det är rätt lugnt under veckan trots det fina vädret men på veckosluten kan det vara svårt att få plats för båten. Stig Holmlund har åkt ut hit ända sedan början av 70-talet. Han började med att tälta men har senare gått över till att sova i sin båt.

- Vi har rört oss en hel del i skärgården under årens lopp och Äggskär är den finaste platsen tycker jag. Det är en enastående plats. Det finns andra fina platser men det här är speciellt.

Borgå stad satsar på sina rekreationsområden och åker två till tre gånger per vecka ut till holmar och skär. De tömmer utedass och sopkärl, fixar grillplatser, fyller på vedförråd, krattar, ser till att det är städigt och åker sedan vidare till nästa plats och gör samma sak igen.

På holmar och öar närmast fastlandet är det mest skräp, ju längre ut i skärgården man kommer desto renare blir det. Holmlund brukar använda ved och grillplatsen. Skräpet tar han med sig hem, det vet båtfolket att man ska göra, säger han.

Här hittar du en karta med de allmänna rekreationsområden

Friluftsområden i Nyland