Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Papa-prov

Från 2013
Uppdaterad 05.07.2013 10:54.
Bild: John Hayman

Den grekiska läkaren Georgios Papanikolaou flyttade på 1910-talet till USA. Vid Cornell university undersökte han först vilka effekter alkohol hade på marsvin. Vid den tiden var det många som arbetade med att hitta könskromosomen, och doktor Papa fortsatte sedan på det området med försöksdjur.

Errare humanum est: - om misstag, misslyckanden och nederlag, som har vänts till något mycket bättre

Programmet är inte längre tillgängligt

Bland annat observerade han förändringar i vaginas vävnad under olika stadier av menstruationscykeln. Efter det ville han ta reda på om förändringarna var likadana för alla kvinnor under menstruationscykeln, och började med en systematisk insamling av och forskning kring vätskor i slidan.

En gång år 1928 togs ett prov också av en kvinna som hade livmoderhalscancer. Eftersom Papanikolaou var mycket noggrann märkte han plötsligt att det var en skillnad i cellprovet med cancer jämfört med de andra proven. Han höll föredrag och skrev om sin upptäckt om hur man med hjälp av provet kunde upptäcka livmoderhalscancer, även om han alltid framhöll att han hade kommit på allting av misstag.

Till en början var läkarkåren inte särskilt övertygad om provet, eftersom man för att vara på den säkra sidan måste skära bort en del av vävnaden i vaginan. Men metoderna utvecklades, och efter en stor konferens 1948 blev metoden accepterad, och det namngavs efter Papanikolaou. Tack vare papa-provet har cancer hos tusentals kvinnor upptäckts i tid. Och papa-provet används inte bara för livmoderhalscancer, utan har utvecklats också för tjocktarms-, njur-, urinblås-, prostata-, lung-, bröst- och till och med hjärncancer.

Källor:
Roberts, Royston M. (1998) Sattuma tieteessä. Onnekkaitten oivallusten historia. Helsinki: Yliopistopaino.

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik