Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Leklagets lektips: Hurudan är din?

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 11:09.

Veckans lek är alldeles ny för mig. Jag hittade den när jag var ute på lekjakt – och blev omedelbart förtjust i idén, och inte minst i lekens namn: Hurudan är din?

För att leka Hurudan är din? krävs inget material, och lekmiljön kan vara precis hurudan som helst. Till antalet bör lekdeltagarna vara minst två; någon övre gräns finns inte. Leken passar för leklag i alla åldrar.

Leken börjar med att en av deltagarna går ut ur rummet – eller håller för öronen ifall leken leks i ett slutet utrymme.

Nu kommer de andra överens om någonting som de alla har. Det kan vara adress, telefon, socialskyddssignum, ögonbryn, tånaglar… vad som helst, så länge som alla i gruppen har det.

När detta beslut fattats kallas den som nyss var ute tillbaka till rummet. Han eller hon ska nu försöka luska ut vad det är de andra tänker på. Det här ska uppnås med hjälp av en enda fråga, nämligen: hurudan är din? Den, och endast den frågan får ställas till vem som helst av lekdeltagarna. Det måste inte ske i någon viss ordning och frågan får ställas hur många gånger som helst.

Den som frågan ställts till besvarar frågan – svaret måste förstås vara sant, och helst varken för uppenbart eller för obskyrt. Efter varje svar får frågeställaren komma med en gissning. När han eller hon gissat rätt får den som gav den sista ledtråden gå ut – och ett nytt lekvarv inleds.

En liten brist i elegans är att frågan måste anpassas efter genus och numerus, alltså som ”hurudan/ hurudant/ hurudana är din/ ditt/ dina?”. (I den engelskspråkiga ursprungsversionen ”How’s yours?” finns inget sådant behov.) Men det hela löper bra ändå, också på svenska.

Hurudan är din? är en väldigt enkel och rolig lek med oändliga variationsmöjligheter.

Ormbett