Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad händer med kläder som inte säljs?

Från 2013
Uppdaterad 07.07.2013 11:25.
Klädhög
Bild: Yle/ Louise Bergman

På välgörenhetsorganisationen UFF:s lagerlokal i Klövskog utanför Helsingfors finns det stora högar med insamlade kläder som väntar på att skeppas ut, antingen till företagets affärer i landet eller till behövande länder.

De flesta kläderna kommer från privatpersoner som lagt sina kläder i UFF:s insamlingslådor runt om i Finland, men en allt större del kommer också från klädaffärer.

- Jag kan inte säga exakt hur mycket kläder vi får från affärer, men vi samarbetar med några riktigt stora företag som vi med jämna mellanrum besöker och hämtar kläder de inte vill ha, berättar Heidi Heinonen, informatör och insamlingskoordinator på UFF.

Det handlar oftast om kläder som är missfärgade eller på något annat vis inte går att sälja. UFF tar också emot reklamerade kläder från företagen.

Säljs inte i Finland

Heinonen berättar att kläderna UFF får in från affärer oftast går direkt till utlandshjälp, kläderna säljs alltså inte i hemlandet.

- Om något företag ger oss lov så säljer vi sälja deras kläder i Finland. Men vanligtvis går kläderna till länder där företaget inte har egna affärer så att deras bortskänkta kläder som säljs i UFF:s affärer inte konkurrerar på samma marknad där de själva finns.

UFF vill inte gå ut med information om vilka företag de samarbetar med, men enligt Yle Nyheters uppgifter samarbetar bland annat Cubus och Bik Bok med välgörenhetsorganisationen.

Kläder blir energiavfall

Alla företag vill inte heller stoltsera med vart deras osäljbara plagg går. Ett av dem är Seppälä som antingen bränner upp eller ger bort kläder de inte längre har möjlighet att sälja.

- Vissa kläder som inte alls går att sälja förstörs som energiavfall, då felaktiga produkter inte kan säljas, berättar Seppäläs marknadsföringschef Kati Kivimäki.

Företagets modellexemplar går till välgörenhet, men vart vill Kivimäki inte avslöja.

På Stockmanns avdelning för dammode har man inte något samarbete med välgörenhetsorganisationer utan satsar i stället på att sälja allt man har till personalen om det inte annars går åt.

- Produkter som är i sådant skick att de inte går att sälja får personalen köpa för en riktigt billig peng, säger Anneli Kopponen, försäljningschef på Stockmanns avdelning för dammode.

Kopponen erkänner att företaget ibland tvingas slänga bort kläder, men det händer inte ofta.

Soptippen töms på kläder

Från och med år 2016 ska en ny soplag träda i kraft som inte tillåter organiskt material på soptippen. Det betyder att företag som fortfarande slänger kläder i organiskt material i sopcontainern måste hitta nya utvägar. Ett sätt är att man, som Seppälä, förstör de oanvändbara kläderna som energiavfall, alltså bränner dem. På UFF hoppas man ändå att samarbetet med klädaffärer i och med lagen ska växa.

- Jag tror att företag i framtiden kommer att tänka mer ekologiskt och att den här typen av samarbete med klädaffärer kommer att öka i och med den nya soplagen, säger Heidi Heinonen på UFF.

Diskussion om artikeln