Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cyklar till Paris för barn med cancer

Från 2013
Uppdaterad 07.07.2013 10:21.
Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska Yles Peter Lüttge ska cykla från Vasa till Helsingfors och därifrån vidare till Paris - ett välgörenhetsjippo som drar över tusen deltagare från Danmark och Sverige och nu också Finland.

I år är första gången Finland har ett eget lag med. Resten av det finländska laget kommer med från Travemünde i Tyskland.

Följ med Lüttges resa

- Sträckan från Vasa till Helsingfors kallar jag för promotur för att göra den här saken känd, säger Lüttge.
Han gästar olika radioprogram under resan till Helsingfors och hoppas också att andra österbottningar ska göra honom sällskap ner till huvudstaden.

- Man känner igen mig på den knallgula cykeln, gula kläder och så har jag en ryggsäck på ryggen.
Lüttge skriver i sin liveblogg ungefär vilken tid han kommer att finnas på olika ställen så att man kan göra honom sällskap. Starten gick i dag, lördag, klockan 12.

Lüttge har haft en knäskada och säger därför att man inte behöver vara proffs för att kunna hänga med i hans fart.
- Jag tror att jag till en början håller en hastighet på 22 per timme, det är nästan gåtempo för en cyklist.

Cyklar till Paris för barn med cancer

Programmet är inte längre tillgängligt

Svenska.yle kommer att följa med hans resa till Helsingfors och vi kommer också att fortsätta följa Team Rynkeby Finland Helsinki ända fram till Eiffeltornet i Paris.

Från Travemünde till Paris

Team Rynkeby Finland Helsinki består av 32 cyklister från hela landet. En av dem är Alexander Påhls som är bekant från Yle Fem:s serie Drakan.

- Jag har varit aktiv cyklist redan i 3-4 år. Och det var en kille från Sverige som var med i en provgrupp i fjol som hälsade på farsan på jobbet och började prata om det här. Så kom farsan hem och sa att hördu det där låter nog lite intressant. Och eftersom mitt team har bas i Helsingfors och jag studerar där så tyckte farsan att jag skulle kolla vad det här var för något. Så jag sökte och slapp med i gänget.

De kommer att cykla från Travemünde till Paris i sju etapper som är mellan 150 och 220 kilometer långa. Och när de anländer till Paris kring klockan 16 fredagen den 19 juli kan ni höra Lüttge i dirketsändning i Radio Vegas program Älska sommar.

Laget samlar in pengar till Barncancerfonden Sylva i Finland. Du kan delta genom att donera pengar till Sylvas webbsida.

Du kan följa med deras äventyr här på live-bloggen.

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Ormbett