Regeringen informerar om Pyhäjoki i höst
Fennovoima beviljades lov att bygga ett kärnkraftverk med japanska eller fransk-tyska krafter. De förhandlingarna har avslutats och företaget har nu skrivit ett avtal med ryska Rosatom. Det kan sätta käppar i hjulen för kärnkraftsbygget.
Fennovoima har bäddat för att bygga det nya kärnkraftverket i Pyhäjoki i samarbete med ryska Rosatoms dotterbolag. Problemet är att det ryska bolaget inte nämndes i det principbeslut som riksdagen har godkänt. Bygglovet är i kraft i knappa två år, men det är möjligt att beslutet måste omprövas.
Ordföranden för oppositionspartiet Centerns riksdagsgrupp och ekonomiutskottets ordförande Mauri Pekkarinen poängterar att Rosatoms teknologi har godkänts av riksdagen i andra sammanhang, men inte i Fennovoimas rapport. Pekkarinen och näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) enades i går om att regeringen kommer att informera riksdagen om kärnkraftsärendet i början av september.
- Det tar ett år att reda ut det juridiska problemet och därefter finns två möjligheter. Antingen att riksdagen eller regeringen måste behandla ärendet på nytt, eller att man fortsätter med det gamla beslutet, säger Socialdemokraternas Miapetra Kumpula- Natri som är medlem i ekonomiutskottet.
Blandade förväntningar inom utskottet
Kumpula-Natri vill ännu inte ta ställning, men poängterar vikten av att ansvaret faller i våra händer.
- Leverantören må vara tysk eller rysk, men det är en helt annan fråga om ett utländskt företag också ska bära ansvaret.
Också andra utskottsmedlemmar som Yle har kontaktat ser inga hinder med valet av rysk teknologi, även om ryska Greenpeaceaktivister har varnat för Rosatoms problem i hemlandet. De Grönas Oras Tynkkynen ser däremot nationalekonomiska bristfälligheter.
- Kärnkraften marknadsfördes som en lösning på vårt beroende av elimport från Ryssland.
Svenska Folkpartiets representant i utskottet lyfter fram den sysselsättande effekten av kraftverket – Rosatom har lovat att anställa lokal arbetskraft.
- Jag tycker inte alls om det att man vill gå emot de beslut som den förra regeringen har fattat, säger Lars Erik Gästgivars.
Planerna måste vara vattentäta
Gästgivars riktar kritiken mot De Gröna och vänsterpartierna och säger att alla kärnkraftverk uppfyller säkerhetskraven. Tynkkynen säger inte emot utan framhäver sitt hopp om att inga fler kärnkraftverk byggs.
- Inte nog med de juridiska problemen. Jag tror att finansieringen och lönsamheten kan bli ett problem i och med att elpriserna är låga.
Oberoende omprövningen måste Fennovoima ha klargjort hur och med vilka medel kärnkraftverket i Pyhäjoki ska byggas före maj 2015. Då beslutar riksdagen om bygglov.