Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äldre får allt svårare att betala räkningarna

Från 2013
Uppdaterad 08.07.2013 21:28.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finländarna har allt svårare att klara sin ekonomi. Antalet betalningsanmärkningar är nu nästan på samma nivå som i slutet av 1990-talet. Mest ökar antalet betalningsanmärkningar bland finländare över 65 år.

De obetalda räkningarna hopar sig. 356 100 finländare har en betalningsanmärkning. Och de blir snabbare fler, det senaste året har antalet ökat med fem procent. Siffran stiger i alla åldersgrupper men det är faktiskt bland pensionärerna som antalet anmärkningar ökar mest.

Cecilia Forsén är diakonissa i Matteus församling i Östra Helsingfors. Ekonomiska problem är en av huvudorsakerna till att klienter söker upp henne. Hon har märkt att pensionärer allt oftare tar kontakt.

- Väldigt många pensionärer har en väldigt låg pension, men skatterna och hyrorna är höga. De klarar sig om ingenting oförutsett inträffar, men om de till exempel blir sjuka så kommer väggen ganska snabbt emot, säger Forsén.

Många har också råkat i ekonomiska svårigheter för att de har tagit ett snabblån för att hjälpa barn eller barnbarn i knipa.

Kvinnor mer utsatta

Klienterna som söker upp Forsén är ofta nyblivna pensionärer, och oftare kvinnor än män.

- De har kanske jobbat mindre och varit hemma med barn och har därför en mindre pension. Många av dem har skilt sig och saknar därför den trygghet som en annan vuxens lön innebär, säger Forsén.

Snart fler än någonsin tidigare

Suomen asiakastieto som upprätthåller betalningsanmärkningsregistret varnar för att vi troligen redan i år spräcker det tidigare rekordet från år 1997. Då hade 368 000 finländare en anmärkning. Också Cecilia Forsén tror att det blir fler när de stora årskullarna går i pension.

- Jag är lite rädd för att det kommer att gå så. Här ser man igen att klyftan mellan rika och fattiga blir större. Det finns många pensionärer i Finland som har det bra och lever det goda livet, men den grupp som har det besvärligt växer, säger Forsén.

Läs också:
Fler betalningsstörningar