Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi ser gärna motiverade kvinnor i armén"

Från 2013
Uppdaterad 08.07.2013 12:21.
Bildtext Jussi Mäkinen, generalsekreterare för Beväringsförbundet vill locka fler motiverade kvinnor till armén.
Bild: YLE/Nicole Hjelt

I dag rycker de färskaste rekryterna in i armén. Alla har de infunnit sig på uppbådet och meddelat att de önskar göra militärtjänst. I torsdags meddelade Beväringsförbundet att de i framtiden önskar att uppbådet skulle bli obligatoriskt för hela åldersklassen, oberoende kön.

Förbundet upplever att många kvinnor i nuläget, som gärna kunde tänka sig att göra militärtjänstgöring, missar chansen då det enda tillfället de kan söka är den 1 mars varje år. De menar att många då ännu inte vet hur hösten ser ut med tanke på till exempel studieplats, och när de väl vaknar upp till alternartivet att söka sig till armén så är det för sent.

Jussi Mäkinen, generalsekreterare för Beväringsförbundet, förklarar att de hellre ser motiverade kvinnor i garnisonerna än omotiverade män.

- Det skulle inte innebära att fler skulle börja armén, men det betyder att vi skulle kunna välja fler som verkligen är motiverade att gå armén, förklarar Mäkinen.

"Kvinnor är lugnare"

Mäkinen säger att det i dag är väldigt enkelt för dem som inte har ett intresse att göra värnplikten att bli befriade, det vill säga få så kallade c-papper. Mäkinen berättar att en vanlig motivering till befrielse till exempel är internetberoende. I och med att intresset för armén minskar hoppas alltså Beväringsförbundet på att kunna locka med motiverade kvinnor.

Mäkinen säger dessutom att kvinnor många gånger kan komplettera med egenskaper som de manliga rekryterna inte alltid har.

- Kvinnor har ofta en lugnare och mer pragmatisk inställning till militärtjänstgöringen, och är också positivare i och med att de är där frivilligt till skillnad från sina manliga kurskamrater, förklarar Mäkinen.

Bildtext Christopher Weber
Bild: YLE/Nicole Hjelt

"Tror inte de flesta kvinnor vill gå armén"

Helsingforsbon Christopher Weber rycker in i armén i dag och ser fram emot sin tid som rekryt på Nylands Brigad. Han är ändå skeptisk till obligatoriskt uppbåd för kvinnor.

- De flesta kvinnor tror jag ändå inte vill gå armén när de inte behöver, så att tvinga dem på uppbåd är kanske lite onödigt. De som vill göra militärtjänstgöring är väl så motiverade att de borde kunna söka sig dit på egen hand, resonerar Weber.

Läs också:
Haglund: Kvinnlig värnplikt om folket vill