Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Refuserade författare

Från 2013
astrid lindgren
Bild: Ola Torkelsson/EPA/All Over Press

Många förlagschefer och lektörer har haft chansen att ge ut mästerverk, men begått misstaget att säga nej. Det är förstås lätt att vara efterklok, men vi ska vara glada över författare som har varit envisa och fortsatt tro på sina drömmar. Annars skulle vi inte ha fått läsa Djungelboken, Millenniumtrilogin eller Borta med vinden.

Tove Janssons tredje muminbok blev 1947 refuserad av Söderströms. Då gick hon till Schildts och blev antagen. De två första böckerna, utgivna på Söderströms, hade sålt dåligt. Men med den tredje boken Trollkarlens hatt, blev Mumin älskad över hela världen.

Så gick det också för Astrid Lindgren som i många år berättade sagor om Pippi Långstrump både för sin dotter och för dotterns kamrater. De tyckte mycket om berättelserna. Men när hon sedan bestämde sig för att skicka in bokmanuskriptet till ett förlag, så blev det stopp. Förläggaren Gerard Bonnier på Bonniers förlag tyckte att boken var för kontroversiell och han vågade inte ge ut den. Det var hans stora misstag, för några år senare blev det Rabén & Sjögren som gav ut Pippiboken, och alla andra av Astrid Lindgrens böcker.

En engelsk barnboksförfattare blev också refuserad till en början. Joanne Murray hade redan som liten en önskan om att bli författare, men hon kände att hon måste lyda sina föräldrar och skaffa en riktig utbildning istället, och sedan hankade hon sig fram med ströjobb. Men hon gav aldrig upp sin dröm, utan så småningom skrev hon ner de första kapitlen på sin bok medan hon satt på café, eller under tiden då hennes dotter sov sin dagssömn. När boken var klar skickades den till olika förlag, som alla i tur och ordning tackade nej. Först på det trettonde förlaget blev boken antagen. Det var det lilla förlaget Bloomsbury som gick med på att ge ut boken Harry Potter och De Vises Sten. Och författaren känner vi i dag bättre som J.K. Rowling.

Källor:
Lista: Världsförfattare som blivit refuserade (2009) Svenska Dagbladet. 27 november 2009.
Piippo, Tuuti & Peltola, Miika (2012) Kantapään kautta. Kirja rohkeista epäonnistumisista. Helsinki: Tammi.
Söderling, Trygve (2011) Förlagsmonopol. Argus 10/2011.
Wilborn, Aren (2013) 5 Hilarious Reasons Publishers Rejected Classic Best-Sellers (hämtat 8.4.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik