Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

La Traviata

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Maria Callas i La Traviata.

Världens i dag mest spelade opera är Giuseppe Verdis La Traviata. Men premiären var ett gigantiskt fiasko, och det var nära att den aldrig skulle ha visats igen. Verdi hade nog skrivit en bra pjäs.

La Traviata baserade sig på Alexander Dumas bok Kameliadamen, och repetitionerna på La Fenice-teatern i Venedig hade likaså gått bra, eller åtminstone ganska bra. Verdi var lite osäker på sopranen Fanny Salvini-Donatelli som hade huvudrollen som Violetta. Två månader innan premiären frågade Verdi operaledningen om man borde byta ut henne mot en yngre sångerska. Salvini-Donatelli var 38 år gammal och ganska rund. Hon vägde 130 kilo. Men det gick inte för sig att byta ut henne, så övningarna fortsatte.

På premiären var det fullt hus. Och till en början tyckte publiken om pjäsen, men så småningom började man bua. Salvini-Donatelli sjöng visserligen bra, men det gjorde inte alla hennes kolleger. Värre var att hon skulle spela en vacker, ung Violetta, som är sjuk i tuberkulos, och håller på att förtvina, men så såg hon verkligen inte ut. Och när doktor Grenvil i den tredje akten meddelade att Violetta hade blivit sämre och bara hade några timmar kvar att leva, då brast publiken ut i gapskratt. Och en man lär ha ropat: “Jag ser ingen lungsot, jag ser bara vattusot”, alltså att hon hade ödem, och var uppsvälld av vatten.

Verdi beslutade sig för att omarbeta pjäsen och redan nästa år hade den nypremiär på en annan opera i Venedig, Teatro San Benedetto. Det blev en publiksuccé, kritikersuccé och kassasuccé. Och det har den varit genom åren. Bara i år har den satts upp på minst 114 olika operascener över hela världen, bland annat på Nationaloperan i Helsingfors.

Och hur gick det för huvudrollsinnehavaren Fanny Salvini-Donatelli då? Bra gick det. Hon tog inte åt sig av kritiken, utan spelade massor med roller efter den här. Och hon spelade också Violetta i tre andra uppsättningar av La Traviata.

Källor:
Agostinelli, Maria (2013) La Traviata: storia e vicende. Railibro Anno IV - Numero 92- 27 Mar 2013 (hämtat 27.3.2013).
Guarracino, Serena (2010): It’s Not Over Till the Fat Lady Sings”: The Weight of the Opera Diva. i Elena Levy-Navarro (ed.) Historicizing Fat in the Anglo-American West. ss.192-212, Columbus: Ohio State University Press (hämtat 27.3.2013).
Operabase (hämtat 27.3.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik