Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bedragare lurar på nätet

Från 2013
Uppdaterad 08.07.2013 16:19.

Nätpolisen varnar för att loppmarknaderna på nätet är fulla av bedragare. Summorna de lurar av folk är sällan stora, men polisen uppmanar ändå att offren alltid gör en polisanmälan.

Privatpersoner säljer allt oftare begagnat på nätet. På Facebook är det lätt att gömma sig bakom en profil och lura förskottsbetalning av godtrogna kunder. Nätpolisen Marko Forss ger exempel på hur det ofta går till.

- Kunden vill köpa en muminmugg och får kontonumret i ett privat meddelande på Facebook. När man väl har betalat dyker muggen aldrig upp.

Polisanmäl alltid

Det är främst kläder, skor och andra accessoarer som säljs på loppmarknader, också på de nätbaserade. Det rör sig sällan om stora summor, vilket är en av orsaken till att så många bedragare får gå lösa. Folk ids inte anmäla brotten.

Ett annat problem är att bland annat Facebook saknar feedback-system för kunderna. Därför är det viktigt att man alltid anmäler brottet, oberoende om summan är stor eller liten. Nätpolisen får dagligen rapporter om bedrägeri på nätmarknader men de här rapporterna räcker inte.

- Vårt arbete på nätloppisarna har ökat, men offren borde också polisanmäla brotten, säger Forss.

Om produkten däremot dyker upp, men inte motsvarar förväntningarna är det inte ett fall för nätpolisen.

- Tvister om skråmiga produkter som inte motsvarar förväntningarna är svårare att lösa. Om det gäller mindre summor skulle jag inte ta fallet till rätten, säger Forss.

För bra för att vara sant

För att undvika att bli offer för bedrägeri ska man kolla upp försäljaren. Att det finns kontaktuppgifter är ingen garanti.

- Googla försäljaren och läs vad andra kunder har tyckt, säger Forss. Om stora mängder av nya kläder och skor är till salu kan det kan rentav vara frågan om stöldgods.

- Var uppmärksam om affären låter för bra för att vara sann, varnar Forss.

Att möta den man gör affär med är alltid säkrare om man vill ha valuta för pengarna. Ett annat bra sätt är att be försäljaren märka paketet med ett tillstånd om att kunden får öppna och kontrollera produkten före betalningen har skett.

- Om försäljaren inte går med på det kan det vara skäl att tänka om, säger Forss.

Svårt att få tag på bedragarna

Nätpolisen har ännu inte fått fast några bedragare på loppmarknaderna men desto fler har anhållits via allmänt polisarbete.

- Oftast är det via kontouppgifterna som vi kan spåra bedragarnas identitet, säger Marko Forss.

Offer för bedrägeri på nätloppisar kan antingen anmäla brottet på polisens nätsidor eller på polisstationen.

Diskussion om artikeln