Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Torkan och kålmalen bråkar med bönderna

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 15:46.
Vetefält i Västankvarn
Bildtext Åkrar i Västankvarn.
Bild: YLE/Sofia Lindahl

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland: Jordbrukarna Staffan Eliasson och Johan Sjöblom om den torra sommaren

Programmet är inte längre tillgängligt

Sommarens torka har drabbat de västnyländska bönderna hårdare än många andra håll i landet. Förutom att skörden torkar bort så trivs också kålmalen i det varma sommarvädret.

Enligt växtodlingsagronom Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap är årets torka ett lokalt problem vid den sydvästra kusten, kommunerna från Ingå västerut påverkas mest.

- Det ser en aning bättre ut österut och i andra delar av landet, berättar Erlund.

Stor variation mellan olika gårdar

Hur mycket torkan påverkar skörden varierar mycket mellan olika gårdar eftersom faktorer som både regnmängd, typ av gröda och jordmån inverkar. En av dem som drabbats hårt av det torra vädret i år är jordbrukaren Staffan Eliasson i norra Karis.

- För vår gård är det nog det sämsta året på många år, berättar han.

Eliasson har haft under 50 millimeter regn från maj till juli, vilket enligt honom är hälften så mycket som under normala år.

- Torkan leder till mindre skörd, sämre kvalitet och sämre ekonomi i slutändan, konstaterar Eliasson.

Ett stenkast från Eliassons gård har Johan Sjöblom sina åkrar. Sjöblom i sin tur har en sådan jordmån som tål en del torka. För honom var fjolårets regn ett betydligt större problem.

Kålmalen trivs i värmen

Kålmalen och dess larv gynnas, som många andra insekter, av sommarvärmen.

Både Staffan Eliasson och Johan Sjöblom har i år drabbats av kålmalen som trivs bra på oljeväxter. Johan, som för första gången har drabbats av kålmal, berättar att han redan har bekämpat den tre gånger i år.

- Gör man inga bekämpningar så behöver man inte alls fara med tröskan på åkrarna under sensommaren. Kålmalens larv äter upp allting, säger han.

Diskussion om artikeln