Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Missnöjet är ett missförstånd"

Från 2013
Uppdaterad 09.07.2013 11:06.
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att grannarnas missnöje beror på missförstånd. Arkivfoto.
Bild: Yle

Mycket av missnöjet från Jakobstads grannkommuner beror enligt Anna-Maja Henriksson, justitieminister och fullmäktigeledamot i Jakobstad (SFP), på bristande kommunikation eller missförstånd.

Läget måste avdramatiseras, säger Anna-Maja Henriksson

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det är dags att vi sätter oss ner för att prata och lyfter fram de frågor som irriterar, säger Henriksson.

- Vi måste ta reda på vad som riktigt är bekymret i dag, det har varit för lite informella samtal, fortsätter Henriksson.

På måndagen sa Ulf Stenman, kommunstyrelseordförande i Larsmo (SFP), till Yle Nyheter Österbotten att han inte längre förespråkar en fusionsutredning.

Många besvikelser

I likhet med Nykarleby och Pedersöre vill Larsmo vara självständigt.

Åtminstone fram till att det sker en förändring i statsandelarna.

Bland annat social- och hälsovårdssamarbetet har varit en besvikelse för grannarna.

En besvikelse var också Jakobstads förslag till beredning om att staden kunde tänka sig att inkorporera delar av Larsmo och Pedersöre. Det kom som en kalldusch för grannkommunerna.

Enligt Henriksson ändrades beredningen av stadstyrelsen.

-Det här är ett missförstånd som börjat leva sitt eget liv. Vi har aldrig diskuterat detta i SFP:s fullmäktigegrupp och det har ingen politisk förankring. Det var något helt nytt för mig också och jag förstår att det irriterar grannkommunerna.

Vad det gäller sjukvården säger Henriksson att det finns sådant som kan förbättras, men regionen borde också vara stolt över att vara en föregångare vad det gäller att slå ihop social- och sjukvård och äldreomsorg.

Jakobstad har också fått kritik för hur staden skött problemen med finska gymnasiets lokaler.

- Jag har svårt att inse hur detta skulle påverka diskussioner om en kommunsammanslagning. Det handlar om utrymmesbrist i gymnasiet, och jag förstår inte riktigt hur grannkommunerna kan misstycka om man försöker hitta en bra lösning för både de svenskspråkiga och de finskspråkiga eleverna, säger Henriksson.

Ingen initiativtagare

Ulf Stenman säger att Jakobstad och Larsmo står för långt ifrån varandra och att Jakobstad, som regionens motor, inte tagit initivativet till en gemensam fusionsutredning.

- Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det att vi står långt ifrån varandra eftersom inga egentliga diskussioner ännu förts. När det gäller att ta initiativ till en utredning vill Jakobstad gärna agera motor i regionen, säger Henriksson.

Men samtidigt vill grannkommunerna inte heller känna sig överkörda.

Diskussioner behövs

Henriksson hoppas att kommunerna hittare en gemensam vilja att gå framåt.

- För ett fruktbart samarbete behöver vi nu fundera på när beslutfattarna i kommunerna kan sätta sig ner tillsammans och diskutera hur vi ser på framtiden och vad som är bäst på lång sikt, säger Henriksson.

Läs också: "Larsmo ska vara självständigt"

Redaktör: Mikaela Löv-Aldén