Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kommunförbundet: Försumma inte infrastrukturen

Från 2013
Uppdaterad 10.07.2013 12:01.
Bild: YLE/Nina Bergman

Kommunförbundet påminner kommunerna om att försummad infrastruktur står kommunerna dyrt. Om kommunerna inte i tid satsar på underhållet av den kommunägda infrastrukturen kan det leda till en kedjereaktion av dyra reparationer.

Kommunernas infrastruktur omfattar gator, grönområden, andra allmänna områden, vattentjänstnät, avfallshantering och lokaler. Infrastrukturens värde uppgår till cirka 65 miljarder euro

- Under ekonomiskt svåra tider är risken att man skjuter upp oundvikliga investeringar i reparationer och att medlen för underhåll skärs ner. På längre sikt leder det här till verkligt stora kostnader för kommunerna, säger Kirsi Rontu, chef för samhällsteknik vid Kommunförbundet, i ett pressmeddelande.

Underhållet av infrastrukturen har under tidigare år och årtionden varit otillräckligt, vilket har lett till att det uppstått en eftersläpning i reparationerna i alla kommuner i landet.

- Då gatubeläggningen hålls i skick och gatornas utrustning underhålls, behövs det ytterst lite reparationer. De årliga, mindre reparationerna kostar i genomsnitt 3 000 euro per kilometer, säger Marika Kämppi, sakkunnig i samhällsteknik.

- Om man däremot låter gatubeläggningen spricka och ta skada, kan reparationskostnaderna lätt bli 90 000 euro per kilometer, säger Kämppi.