Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fungerar välgörenhetsjippon?

Från 2013
Uppdaterad 09.07.2013 13:06.
Bild: Yle

Det blir allt populärare med jippon där man simmar, cyklar eller springer för välgörenhet. Men gör dessa påfund någon nytta?

- Det gör de absolut, säger Vanessa Ryan på Världsnaturfonden WWF. Dels får ju de som deltar ut någonting av det hela eftersom det är roligt att vara med, dels får sakfrågorna uppmärksamhet i media när evenemangen går av stapeln.

En del kampanjer ordnas mest för att väcka uppmärksamhet medan man i andra samlar in pengar. Till exempel WWF:s löpjippo Spring för ditt hav där intäkterna gick till fondens Östersjöarbete. Deltagarna betalade en avgift och fick tillgång till bland annat så kallade springkliniker, där proffslöpare gav råd och vägledning.

Morgonöppet: Hjälper cykel- och joggingjippon verkligen Östersjön, Vanessa Ryan på WWF?

Programmet är inte längre tillgängligt

Men hur mår Östersjön för tillfället? Ryan är försiktigt hoppfull.

- Man ser förbättring, de åtgärder vi har vidtagit har haft en verkan. Men det är en långsam process, och det är frustrerande för många då förändringen sker så långsamt.

Ansvaret ligger hos privatpersonerna

Motionsjippon och evenemang i all ära, Ryan påminner om att det viktigaste arbetet för Östersjön är det som sker i vardagen.

- Se över dina beteendemönster hemma och på sommarstugan. Konsumera mindre, åk kollektivt, köp närproducerad mat. De här sakerna är viktiga för miljön överlag, men inte minst för Östersjön. Då det handlar om föroreningar är vi ivriga att skylla på industrin, men också som privatpersoner har vi ett stort ansvar!

Nästa år kommer stadsborna att kunna ta en simtur vid Salutorget då badinrättningen Allas öppnar. Men kommer Helsingforsarna att kunna ta ett dopp direkt i Kolerabassängen i framtiden utan att få tyfis?

- Det beror ju lite på hur länderna här runt omkring Östersjön håller fast vid de löften de gett. Men jag är definitivt med på en simtur i Kolerabassängen den dag vattnet är tillräckligt rent, skrattar Ryan.