Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen ges möjlighet att diskriminera

Från 2013
Uppdaterad 09.07.2013 17:09.
Invandrare i Finland
Bild: Juha Inkinen/ Yle

Lagen ger polisen fria händer att diskriminera personer som inte ser finländska ut. Det säger anti-rasism-organet ECRI som i sin rapport riktar skarp kritik mot den finländska utlänningslagen.

- Utlänningslagen i Finland innehåller några diskriminerande punkter. Det finns en som ökar risken för att polisen utövar etnisk profilering, alltså att polisen väljer ut en person bara på grund av hur den ser ut, säger Andrew Cutting vid Europarådet.

Polisen har rätt att kräva en person visar legitimation, om polisen till exempel letar efter papperslösa flyktingar. Då finns risken att polisen plockar ut personer som inte ser finländska ut. Dessutom har polisen rätt att ta en person i förvar medan den utreder en persons identitet, och det kan också göra att diskriminering förekommer, menar ECRI.

Ser inte några problem

Pirkko Mattila (Sannf) som är ordförande för förvaltingsutskottet som har hand om utlänningslagen, ser inte några problem i lagen utan litar på polisen.

- Om de inte bryter mot lagen så tycker jag att de har rätt att använda sina befogenheter och handla så om de tycker att situationen kräver det, säger Mattila.

Ulla-Maj Wideroos (Sfp) som också sitter med i förvaltningsutskottet, tycker däremot att det finns vissa problem med lagen.

- Att på allmän plats bara kunna gå fram och kräva att någon ska identifiera sig på grund av utseende, tycker jag inte är rätt, säger Wideroos.

Behövs det en ändring i utlänningslagen?

- Jag hoppas att vi kunde få ett förslag från regeringen så att riksdagen kan ta ställning till det i höst. Men jag hoppas att initiativet kommer från regeringen, säger Wideroos.

Diskussion om artikeln