Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommarteater - en speciell upplevelse

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 06:58.
Bild ur pjäsen Mio min Mio från raseborgs Sommarteater 2013
Bildtext Scen ur Mio min Mio, Raseborgs Sommarteater 2013
Bild: Chris Senn

Sommarteater är en upplevelse i sig. Det är ofta utomhus, spelglädjen hos både amatörer och proffs är stor, och berättelsen är ofta lite mytisk eller starkt bunden till bygden där den utspelar sig. Och att vädret och myggorna sedan inte alltid samarbetar, det gör faktiskt detsamma.

I Österbotten har årets pjäs ”Lumpänglar” på Oravais Teater hyllats för både manus och regi, båda av skådespelaren, regissören och författaren Annika Åman, och på den vackra skådeplatsen utomhus, vid en liten sjö och en gammal kvarn, åker publiken runt på en vridläktare av trä – och alla dom här elementen bidrar på sitt sätt till den ultimata sommarteaterupplevelsen.

Också på Lurens sommarteater nära Lovisa, där man i år spelar musikalen My Fair Lady, får man som publik åka 360 grader runt på en vridläktare och därigenom uppleva flera finurliga iscensättningar.

Raseborgs sommarteater, och årets pjäs Mio min Mio, utgör de gamla slottsruinerna den perfekta miljön för en Astrid Lindgren-saga.

Jag har personligen besökt alla dessa tre sommarteatrar, och många fler än så på andra orter genom åren, men under årets premiär av Mio min Mio i Raseborg passade jag på att ta reda på vad publiken tycker om sommarteater…

Hör inslaget i Kulturtimmen, Radio Vega, torsdag 11.7.2013, mellan kl. 14:03 - 15:00!

Kulturtimmen: Sommarteater, Raseborg Mio min Mio, publik - Kulturtimmen 11.07.2013

Programmet är inte längre tillgängligt