Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Jordbrukaren har alltid höga förväntningar"

Från 2013
Uppdaterad 10.07.2013 12:21.
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Enligt jordbrukaren Annika Lindfors, som har odlingar i Lappträsk och i Liljendal, har vädret har varit rätt gynnsamt för grödorna.

Annika och Filips Lindfors åkrar odlas vete, maltkorn, raps och en del grönt som blir ensilage. Totalt har paret ungefär 130 hektar åkermark att ta hand om, och våren har börjat bra.
- Det började med ganska fint vårbruk. De lättarbetade åkrarna var visserligen ganska utmanande, men grödan har utvecklats bra. Jag brukar skriva upp när vi börjar plocka flyghavre och vi ligger nog en vecka före i tiden, säger Annika Lindfors.

Lindfors säger att vårens första värmebölja störde bestockningen, men tycker att skördeutsikterna ändå ser rätt goda ut. Förra sommaren var tung med mycket regn och blöt vete.
- Årets skördepotential är inte lika hög som ifjol, men jag hoppas att vi i gengäld får skörden i silon med hedern i behåll, säger Annika Lindfors.

Enligt Lindfors är spannmålspriserna på väg neråt, men Annika Lindfors tror att efterfrågan kommer att vara stor, precis som tidigare åren. Hon ser positivt på den kommande hösten.
- Jordbrukaren har alltid höga förväntningar. Fjolåret glömdes fort och nu ser vi i stället framemot en fin skördesäsong. Det blir säkert bra.

Många jordbrukare har sina åkrar på stora områden, och Annika och Filip Lindfors har odlingar både i Lindkoski i Lappträsk och i Liljendal. Att man odlar på flera olika ställen innebär en hel del logistik.
- När man börjar arbeta märker man att ”oj, vi hade visst den vagnen på det andra stället”. Det är lite utmanande och det är enklare att börja med den åkern närmast husknuten, säger Annika Lindfors.

Hör mer om vårbruket och bland annat rapsodlingarnas framtid i inslaget.

Yle Nyheter Östnyland: "Jordbrukaren har alltid höga förväntningar"

Programmet är inte längre tillgängligt