Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klagomål om Räsänens abortkritik

Från 2013
Uppdaterad 10.07.2013 16:31.
Bild: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Justititeombudsmannen och justitiekanslern har fått ta emot två klagomål var om inrikesminister Päivi Räsänens tal på Evangelisk-lutherska Missionsdagarna i Kankaanpää i dag.

Räsänen kritiserade i skarpa ordalag Finlands abortlagstiftning. Räsänen lät förstå att Bibeln ska kunna gå före lagstiftningen som rättesnöre i besvärliga situationer.

De två klagomål som justitieombudsmannens registreringskontor har fått in har kommit av privatpersoner, skriver nyhetssajten Kotimaa24.

I sitt tal sade Kristdemokraternas ordförande Räsänen att djur skyddas bättre än människofoster, skriver tidningen Kankaanpään seutu.

Enligt Räsänen ger den nuvarande abortlagen ett bättre skydd för djur som ska avlivas än för ofödda människobarn. Djur får inte tillfogas smärta, men den smärta som aborterade foster kan känna får inte ens diskuteras, sade Räsänen.

Läkaren Räsänen säger att ett foster i abortåldern inte är någon vävnadsbit utan känslor, utan en individ som kan känna smärta.

Hon påpekade också att Finland och Sverige är de enda länderna i världen där hälsovårdspersonal inte kan vägra utföra eller delta i utförandet av abort genom att hänvisa till sin personliga övertygelse.

Diskussion om artikeln