Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lång process att reparera trasig sjökabel

Från 2013
Uppdaterad 12.07.2013 11:15.
Bild: Yle/Samuli Holopainen

Det hör inte till vanligheterna att en sjökabel går sönder. Och går de sönder är det en svår och långsam process att få dem tillbaka i bruk.

Sedan år 1996 har den runt 15 kilometer långa sjökabeln mellan Jurmo och Utö försett Finlands sydligaste bebodda ö med el. I måndags slutade elen plötsligt att fungera och elbolaget Fortum kunde samma kväll notera att det var i kabeln som felet låg.

- Kabeln har troligtvis slitits sönder mot stenar på havsbotten, säger Fortums produktionschef Mikko Tegel.

Tegel säger att det är första gången som kabeln gått sönder.
- Det är ytterst sällan som sjökablar går sönder, jag kan inte komma ihåg när det senast skulle ha hänt.

Nu börjar en lång process för att lokalisera var felet ligger och på Fortum tror man att det kan ta upp till flera veckor innan kabeln är i bruk igen.

Svårt att hitta folk i semestertider

Det är inte endast själva arbetet som tar tid. Just nu försöker Fortum söka kompetent arbetskraft, något som visar sig vara lättare sagt än gjort i semestertider.

- Det är arrangemangen som gör att det tar tid. Vi måste ha en lämplig arbetsbåt och anställa fackmän att uträtta arbetet, vilka inte är lätta att få tag på i semestertider, säger Tegel.

Själva arbetet kräver också sin tid. Först ska felet lokaliseras, sedan ska kabeln kapas och reservdelar som oftast är över 50 meter långa ska skarvas in.

Tuomo Kouti, processchef på Kabelfabriken Prysmian säger att det är en lång process.

- Först behövs en dykare som kapar kabeln på havsbotten. Sedan lyfts kabeländan upp på båtens däck där den skarvas fast i en reservkabel. Sedan kör båten ungefär hundra meter framåt för att dykarna ska kunna kapa kabeln på en annan plats och så skarvas reservkabeln fast i den andra ändan.

Packis, stenar och ankare

Processen är långsam då själva skarvandet måste vara väldigt exakt. För att lokalisera var felet ligger använder man sig oftast av en kabelradar som mäter hur långt från kabeländan felet är.

De vanligaste orsakerna bakom en söndrig sjökabel är att den slitits mot packis eller stenar på havsbotten eller att ett ankare träffat kabeln.