Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Annina Takala vill till OS 2016

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 07:26.
Bildtext Annina Takala och Rosa Lindqvist seglar i 470-klassen.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ekenässeglaren Annina Takala har tillsammans med Rosa Lindqvist klara framtidsplaner. De skall segla i 470-klassen i OS i Rio de Janeiro 2016.

Annina Takala tror att målet att få segla i OS i Brasiliens största stad om tre år inte är omöjligt att uppnå.

Bildtext Annina Takalas mål är att komma till OS 2016.

- Det är nog ett helt realistiskt mål. Absolut. Men, visst inser vi att det inte är lätt att komma dit. Vägen är lång, säger hon.
Nästa vinter kommer paret Lindqvist-Takala att ägna sig helt och hållet åt tävlingar och träning. Eftersom segling inte är möjligt i Finland vintertid, kommer Annina Takala att hålla paus i sina läkarstudier. Tiden räcker helt enkelt inte till för båda.

OS nära i fjol

Ännu i fjol våras såg det ut som så att Annina Takala kommer att delta i OS i London som en tredje medlem i Silja Lehtinens båtlag, ett båtlag som knep brons i olympiaseglingarna.

Ekenäsflickan ersatte ryggskadade Mikael Wulff i laget, men ordinarie medlemmen Wulff lyckades rehabilitera sig och återtog sin plats i laget med Lehtinen och Silja Kanerva.

- Vårt dåvarande projekt med Rosa (Lindqvist) avbröts då jag blev snabbinkallad till Siljas (Lehtinen) lag, men nu kör vi på för fullt, säger Annina Takala.

Damerna trivs tillsammans

Hon säger att Rosa Lindqvist och hon trivs tillsammans, känner varandra väldigt bra, kommer överens och kan också ge varandra kritik då det behövs.

- Vi kan prata och gå igenom saker genast och det är bra, så blir inget att "hänga", säger hon.
Närmast har damerna 470-klassens VM-tävlingar i augusti i franska La Rochelle på programmet. Den första OS-kvaltävlingen ordnas i september 2014 i Santander i Spanien. Då skall paret vara i bästa möjliga skick.

- Det ordnas också ett kval till år 2015, men då är det nog redan svårt att klara sig till OS, så det gäller att fixa platsen om ett år, säger hon med självsäkerhet i rösten.

Ännu medlem i ESS

Annina Takala representerar fortsättningsvis sin moderklubb Ekenäs Segelsällskap men är också medlem i Suomalainen Pursiseura (SPS). Också Rosa Lindqvist är med i SPS, men är också medlem i sin fostrarklubb Marjaniemen Purjehtijat.

- Orsaken till att vi hör till SPS är att vi på det sättet har en plats i föreningens båthamn i Helsingfors, säger Annina Takala.