Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stöd viktigare än kompletteringsansökan

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 12:38.
Bildtext Johanna Baarman hjälper unga att hitta rätt
Bild: YLE/Nicole Hjelt

I en veckas tid har man kunna göra en kompletterande ansökan för andra stadiets studier ifall man inte kom in på den linje man tänkt sig. I Helsingfors blev totalt 920 unga utan gymnasie- eller yrkesskoleplats i år. På svenskt håll finns det ändå studieplatser så att det räcker till åt alla, det handlar främst om annan problematik när någon inte hittar en lämplig studieplats, förklarar Johanna Baarman som jobbar på ungdomsverkstaden Sveps.

- När det gäller kompletteringsansökan rör det sig om kring tio stycken unga som behövt vår hjälp i år, berättar Baarman.

Hon säger att det ännu finns lediga platser på yrkesskolorna på till exempel kock-, bilmekaniker- och närvårdarlinjerna.

- Främst kommer vi i kontakt med ungdomar som redan inlett andra stadiets studier men sedan insett att det inte är rätt för dem. Då kan vi erbjuda dem stöd och hjälp i att hitta det som är lämpligt för dem, förklarar Baarman.

Ibland är det ungdomarna själva som tar kontakt när de upplever att de av en eller annan orsak inte klarar av studierna, men gymnasierna och yrkesskolorna är skyldiga att underrätta Sveps ifall en elev avbryter sina studier.

- Förra året jobbade vi med över 200 svenskspråkiga i huvudstadsregionen, så det finns helt klart ett behov av stöd, berättar Baarman.

Många alternativ

Baarman säger att man kan vända sig till högstadiets studiehandledare i första hand ifall man blivit utan studieplats då man har gått ut nian, men det går också bra att vända sig till Sveps direkt. Man kan kontakta ungdomsarbetarna via telefon, e-post eller facebook, och så kan man komma överens om en tid när man träffas och går igenom olika alternativ.

- Det är viktigt att man inte bara blir hemma och gör ingenting i ett år. På Sveps erbjuder vi olika grupper, och så kan arbetsprövning eller kanske ett år på folkhögskola också vara ett lämpligt alternativ, säger Baarman.