Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biskopen tonar ner Räsänens uttalande

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 11:02.
Björn Vikström
Bild: Yle

Biskop Björn Vikström sade till Yle Nyheter att han anser att inrikesminister Päivi Räsänen blivit negativ tolkad angående hennes uttalande om att man ibland måste följa Bibeln i stället för lagen.

Räsänen kritiserade skarpt Finlands abortlagstiftning på de Evangelisk- lutherska Missionsdagarna i Kankaanpää i går. Det är hennes roll som inrikesminister som gör uttalandet särskilt problematiskt, säger Vikström. Bara i undantagsfall kan det finnas skäl att agera mot lagen, och i sådana fall ska man vara beredd på att ta konsekvenserna.

- Själv tänker jag på fall av civil olydnad där man till exempel känner en flyktingfamilj som blir avvisad och tycker att det är orättvist och att de borde få en ny prövning.

Räsänen tog också upp frågan om att vårdpersonal borde ha rätt att vägra utföra abort och eutanasi. Något som Europarådet och läkarförbundet håller med om. Vikström tycker att det är bra att diskussionen förs.

- Man måste komma överens om gemensamma spelregler och skapa en lagstiftning innan man kan börja agera.

Också ärkebiskopen Kari Mäkinen poängterar att Räsänens åsikt inte är kyrkans ståndpunkt.Såhär skrev han i sin twitteruppdatering:

- Man kan hålla med henne eller vara av annan åsikt, men det ska inte förväxlas med kyrkans ställningstaganden. Inte mer än vilken annan som helst kyrkomedlems åsikt som man möter på gatan.

Läs också:

Diskussion om artikeln