Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trafikskyddet: Många slumrar till bakom ratten

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 14:03.
Bild: Yle

Var fjärde bilist har slumrat till bakom ratten och nästan alla har kört då de varit trötta, visar Trafikskyddets undersökning.

En trött förare är en lika stor risk i trafiken som en rattfyllerist, uppger Trafikskyddet. Förarens reaktioner blir långsammare, bedömningsförmågan försämras och det tar längre tid att fatta beslut. Tröttheten efter ett dygns vaka motsvarar en promilles berusning.

Yngre män utgör en särskild riskgrupp; det är 2,5 gånger mer sannolikt för män än för kvinnor att somna bakom ratten.

Människor vakar på sommaren

Mest trötthetsrelaterade olyckor sker det under sommarmånaderna. Enligt Trafikskyddets verkställande direktör Anna-Liisa Tarvainen vakar människor mer än normalt och många tappar dygnsrytmen under den ljusa årstiden.

Enligt undersökningen är det mest sannolikt att somna bakom ratten under de två första timmarna av körningen, och vanligare på efternatten och på eftermiddagen än andra tider på dygnet. Förarna själva däremot upplever att risken för att somna bakom ratten ökar ju längre tid man kör.

Trafikskyddet uppmanar den som börjar gäspa eller känner att ögonlocken blir tunga att avbryta färden eller åtminstone ta en paus med kaffe eller annan koffeinhaltig dryck. En tupplur på 15 minuter rekommenderas också.