Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forcit och Tukes oense om säkerhetsdirektiv

Från 2013
Uppdaterad 11.07.2013 14:31.
Bild: Keski-Suomen pelastuslaitos

Forcits vd Ulf Sjöblom säger att man hanterade sprängämnescontainern på Vihtavuoris fabrik helt enligt myndigheternas direktiv. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes säger däremot att man två gånger uppmanat Forcit att flytta containern längre bort från sprängämnesförrådet.

Sjöblom säger att Tukes för ungefär ett år sedan gjorde en säkerhetskontroll på fabriken, där man inte specifikt talade om förrådsområdet för sprängämnen. Tukes framhöll i kontrollen att man inte får förvara behållare med sprängämnen nära produktionsanläggningar.

Containern i Vihtavuori var placerad endast fem meter från ett sprängämnesförråd. Enligt inrikesminister Päivi Räsänen har Forcit uppmanats att flytta avfallscontainrarna flera gånger. Ulf Sjöblom har en annan uppfattning av situationen.

– Vi har haft en normal granskning av Tukes. De har gett en anmärkning att vi har en stor mängd av containrar på området och att de inte får uppbevaras i anslutning till produktionsutrymmen. Det ställe där den nu fanns på var ett område som är byggt och designat för förvaring av sprängämnen och det var det rätta stället att förvara den på.

Forcit planerar att bygga en ny förvaringsplats för containrar med sprängämnen.

- Byggnadsarbetet är snart klart och vi har ansökt om att få börja använda förvaringsplatsen.

Polisen fortsätter med tekniska undersökningar på fabriksområdet. De försöker också ta reda på exakt vilka ämnen som fanns i containern och hur de hamnade där, samt om det begicks några brott mot arbetarskyddsreglerna.

Läs också: