Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Är vitlök en lösning på romernas problem?

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bildtext Det här är mycket bra vitlök, säger Šarlota Sajková. Passar bra med allt kött.
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Staden Graz i Österrike förbjöd tiggeri år 2011 i ett försök att hålla utslagna romer borta från gatubilden. Efter stora protester upphävdes förbudet år 2013 och nu har staden en annan approach: man lär romer odla vitlök.

Šarlota Sajková är en av de slovakiska unga vuxna som kommit till Graz i Österrike för att lära sig odla vitlök. Hon vill inte gärna gå in på detaljer om förhållandena därhemma, men berättar hur extremt svårt det är för romer att hitta jobb. Många av slovakerna som deltar i kursen har bott på barnhem tills de fyllt 18 och därefter stött på stora svårigheter att försörja sig.

Vitlök
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Undervisningen som ordnas vid en yrkesskola för jordbruk i Graz innehåller både praktik och teori. Mellan undervisningsblocken åker deltagarna hem för att omsätta sina nya kunskaper i praktiken.

- Vi har fått igång odlingen hemma också. Där leder jag arbetet och lär andra. Jag är glad över den här möjligheten, säger Sajková.

Kursdeltagarna utbildas alltså inte bara till vitlöksodlare, utan också till arbetsledare och undervisare. Målet är att sprida kunskapen vida omkring och på sikt ska även jordbruksprodukterna bli fler.

Projektet heter Bio-Knoblauch Romanes och finansieras av EU, staden Graz och en mängd andra samfund och företag. Organisationen bakom projektet kallar sig European Neighbours.

80% av vitlöken är kinesisk

Bernd Spiegl som leder projektet säger dessutom att det finns en klar efterfrågan på europeisk vitlök. Nästan all vitlök som säljs i vår världsdel kommer nämligen från Kina.

Projektet har också stött på motstånd och har bland annat kallats för en modern form av kolonialism.

- En del människor ogillar alla förslag på hur man kan hjälpa romerna om inte förslagen kommer från romerna själva, kommenterar Spiegl.

Vy av Graz
Bild: YLE / Jan-Ulrik Lindberg

Graz är en vacker stad i sydöstra Österrike. Som turiststad hamnar den i skuggan av Wien och Salzburg men den får ändå ta emot en strid ström av besökare. Alltsedan Ungern och Slovakien anslöt sig till EU har dessutom de romska tiggarna varit en vanlig syn i gatubilden. Tiggeriet förbjöds år 2011 men förbudet stötte på stort motstånd och upphävdes i högsta domstolen i början av detta år. Motiveringen var att förbudet stred mot de mänskliga rättigheterna.

Nu försöker staden istället hjälpa romerna i deras hemtrakter - bland annat just genom vitlök.

- Vi har redan sett fina resultat av projektet. Vi hjälper verkligen romerna konkret, där andra bara snackar, säger stadens borgmästare Siegfried Nagl.