Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Konstsilke (rayon)

Från 2013
Uppdaterad 12.07.2013 10:59.

Hilaire de Chardonnet arbetade tillsammans med Louis Pasteur för att rädda den franska silkesindustrin. Silkesmaskarna hade angripits av en sjukdom, och Pasteur kunde visa att silkesmaskerna hade bakterier. Det var början till bakteriologin och så småningom till vaccineringar.

Men forskningen gav också av misstag en annan uppfinning. de Chardonnet arbetade i ett mörkrum när han råkade fälla en flaska kollodium, precis som John Wesley Hyatt som av det fick idén till plasten celluloid. Men de Chardonnet torkade inte upp vätskan med detsamma, utan lät den ligga. Då han senare försökte torka upp den kladdiga vätska som fanns kvar, bildades långa randiga fibrer. Fibrerna påminde så mycket om silke att det gav honom mod att fortsätta experimentera med kollodium och med cellulosa. Sex år senare hade han skapat den första syntetiska vävnaden någonsin.

Tyget visades första gången upp på världsutställningen i Paris 1889, och det blev en sådan succé att de Chardonnet genast fick pengar för att kunna fortsätta forska och bygga upp en rayonfabrik. Det utvecklades som ett mindre kostsamt alternativ till sidentyg och fick namnet konstsilke.

Senare enades man om att kalla konstsilke för rayon. Enligt legenden ordnades en namntävling med över 10 000 förslag, men inget dög för namnkommittén. En medlem sade "Låt oss nu se om vi kan kasta en strimma av ljus på detta problem. Varför inte ordet rayon?" Rayon kommer från det franska ordet för ljusstråle. Och 1924 blev namnet på tyget rayon.

I dag används rayon bland annat i kläder, mensskydd, engångsblöjor, däck, bowlingklot, lakan, överkast och draperier.

Källor:
Hildingson, Kaj (1989) Vetenskapens profiler. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur.
Hultén, Annika (2012) Om rayon tyg (hämtat 12.3.2013).
Roberts, Royston (1998) Sattuma tieteessä: onnekkaitten oivallusten historiaa: serendipisyys. Helsinki: Yliopistopaino.