Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tangomarknaden från ett finlandssvenskt perspektiv

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Pardansinstruktörerna Tuija och Mikael Anderson.
Bildtext Pardansinstruktörerna Tuija och Mikael Anderson.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Tangomarkanden i Seinäjoki är ett evenemang som Radio Vega Österbotten inte brukar uppmärksamma. Och det här är lite märkligt, för evenemanget lockar årligen över 100 000 besökare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tangomarknaden i Seinäjoki från ett finlandssvenskt perspektiv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Orsaken till att vi inte brukar uppmärksamma det här är det att det känns lite avlägset i ett finlandssvenskt sammanhang. Det här med tango har inte riktigt slagit igenom hos oss.

- Här vid kusten, det finlandssvenska området, så är det ju den svenska dansbandsmusiken som har haft stort inflytande de senaste tio, tjugo, trettio åren. Så det är nog den svenska bugg- och slowfoxstilen som gäller här på kusten, säger Mikael Anderson pardansinstruktör i Vasa.

Måste upplevas

Han har tillsammans med frun och danspartnern Tuija Anderson besökt Tangomarknaden.
- Det är ju stort och det är mycket folk. Man måste liksom uppleva det för det är en festival, säger Mikael Anderson.

Tuija Anderson håller med om att det är en upplevlse. Och hon tror att fler finlandssvenska par har börjat besöka Tangomarknaden än tidigare.

Träffar finlandssvenska elever på finska danspaviljongerna

De lär ut tango och annan pardans på både Vasa arbis och Vaasa Opisto och båda kurserna är tvåspråkiga. De ser ingen skillnad på språkgrupperna när det gäller intresset för finsk tango.
- Vi rör ju oss själv på de finska danspaviljongerna och nog ser vi ju svenskspråkiga som vi har haft som elever, säger Mikael Anderson.

Och det är just finsk tango som de lär ut, för det är skillnad på argentinsk tango och finsk tango.
- Det var Toivo Kärki som i stort blandade rysk romantik och tysk marsch så man fick den här distinkta finska tangon, så man kan säga att den finska tangon är en annan genre.

Men hur kom tangon till Finland egentligen?

- Det är ju en rolig grej att man vet att tangon som dansform kom till Finland den 2 november 1913 klockan 14.00, säger Mikael Anderson.
Det här vet man eftersom Apollo-teatern i Helsingfors hade en tangouppvisning och där visade man dansstegen för publiken klockan 14.00 enligt programmet.

Men kan man faktiskt dansa tango i vimlet av över 100 000 personer i Seinäjoki centrum?

- På något sätt kan man ju dansa att stilen är ju fri. Men inte med långa steg, säger Tuija Anderson.

Det har besökt Tangomarkaden några gånger och de kommer troligen att besöka den igen.
- Det är mycket möjligt och ingenting hindrar att vi åker dit i helgen, säger Mikael Anderson.