Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Degerbys kärna Rosenberg

Från 2013
Uppdaterad 12.07.2013 14:20.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Västnyland: "Det var en gång... Rosenberg i Degerby" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Småskola, kommunhus, bibliotek, sparbank, daghem, rådgivning och museum. Sedan år 1900 har generationer av Degerbybor använt Rosenberg i olika syften.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Rosenbergs historia börjar år 1900 då huvudbyggnaden byggdes av församlingskantorn och båtbyggaren Anders Mauritz Weckström (1851-1934). Weckström som bodde ute i skärgården brukade ta sig med båt till Pickala å, varifrån han sedan gick till fots till högmässan i Lojo.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

År 1912 tog Degerby kommun över huset. Småskolan flyttade efter det in i Rosenberg eftersom den gamla skolbyggnaden i byn hade brunnit upp. Sedan dess har Rosenberg använts bland annat som kommunhus, bibliotek, kommunalkansli, sparbank, daghem och rådgivning.

Rosenberg fungerar i dag som ett museum, en mötesplats och informationspunkt. I huvudbyggnaden finns bland annat museets arkiv, en liten butik och byarådets kontor. Byggnaden används av olika föreningar och också som en typ av församlingsutrymme, där det ordnas kyrkkaffe vid dop och begravningar.

Rådgivningen på Rosenberg

Maj-Gret Broman började arbeta vid rådgivningen i Degerby år 1961. År 1974 flyttades rådgivningen till Rosenberg, eller ”banken”, som huset då i folkmun kallades. Senare var det ”rådgivningen” som användes av Degerbyborna.

- Här hade jag en gaslåga där jag kokade gamla sprutor, minns Maj-Gret då hon går runt i byggnaden.

Det känns kanske lite vemodigt att vara här, konstaterar Maj-Gret, då hon kommer in i sitt gamla mottagningsrum. Degerby har förändrats en del sedan 1960-talet.

Degerby, som i dag är en del av Ingå, var en självständig kommun fram till år 1946.

Vinden som kunde berätta om historien

Uppe på Rosebergs vind finns det förutom ett getingbo också en hög med plankor och sågspån.

- Här har vi fönstren från Rosenbergs gamla veranda, säger Tom Lindblom, som är ordförande för Degerby byaråd. Det skulle vara trevligt att renovera upp den för att få verandan i ursprungligt skick.

Vindsutrymmet på Rosenberg är ganska stort och i behov av renovering. Planer och visioner måste man ha, konstaterar Lindblom, som tror att vinden kommer att kunna användas i framtiden.

- Vi har tänkt att man kunde använda det här som utställningsutrymme, berättar Sonja Bäckman, guide på Rosenberg.

Tanken är att använda vinden som en tilläggsdel där man berättar om hembygden och om Degerbys historia.